Agave kaktusz

Az Agave kaktusz pozsgás évelő növény, mely Dél-Amerika száraz, sivatagi területein őshonos. Legtöbb faja Mexikóban és az USA déli területein található. Mexikó őslakosai évezredek óta termesztik és használják fel. Ezek a növények nagyon lassan nőnek és rendkívül szúrósak. A levelei lándzsásak, melyek szélei és a hegyük is szúrós. Színük rendkívüli változatosságot mutat: a világoszöldtől egészen a hamvaskékig mindenféle színben megtalálható.  Jellegzetességük, hogy bár néhány fajuk évente virágzik, a legtöbb csak egyszer élete során, és azt követően elpusztul. Éppen ezért csak nagyon sokára – egyes fajok már 8-10, de sok csak 30-40 év múlva – virágzik. Sarjakról szaporítható.

Közönséges Agave kaktusz gondozása, nevelése

A világ számos részén elterjedt, pozsgás növény, mely eredeti élőhelyén akár 1-2 méter magasságúra és 3-4 méter szélességűre is képes növekedni. Jellegzetes felépítésű, melyet a vaskos levelek tőlevélrózsába rendeződése adja. Tövises, recésen fogazott szélű levelei szúrós csúcsban végződnek.

Csak hosszú évek (akár 15-20 év, vagy még több) múlva virágzik. Jellemzően sárga, illetve krémfehér virágokat hoz, de a virágzást követően elpusztul. Addig azonban fejleszti sarjhajtásait, melyről tovább szaporítható.

  • talajigénye

A jó víz elvezetésű, laza szerkezetű talaj kedvez számára (kaktuszföld homokkal, kaviccsal keverve tökéletes).

  • fényigénye

A meleg, napfényes helyeket szereti. Nyáron szabadban is tartható.

  • vízigénye

Rendkívül jól viseli a szárazságot, így csak akkor öntözzük, ha a talaja már kiszáradt. Túlöntözés hatására a gyökerei rothadásnak indulhatnak, ha sokáig nedves talajban áll.

  • teleltetése

Hűvös, világos helyen teleltessük, ahol a hőmérséklet nem esik 5 °C alá, mivel a fagyokat nem viseli el.

  • szaporítása

Sarjnövények segítségével vagy magról is történhet.

  • átültetése

Amennyiben a gyökerei már kinövik a cserepet és a gyökerei kijönnek a vízelvezető nyíláson, mindenképpen ajánlott az átültetése.

Hazánkban az agave cserépben található meg leginkább, hiszen az itteni éghajlatban nem maradna meg a téli időszakban, mivel trópusi vidékeken honos növény. Így a 20-24 °C fokos nappali, 10-14 °C fokos éjszakai hőmérséklet a legideálisabb számára. Azonban 5 °C fok alatti hőmérséklet már károsítja.  

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom