Aloe vera

Az aloe vera növény egy kaktuszhoz hasonló évelő pozsgás növény, mely ténylegesen a liliomfélék családjába tartozik, akárcsak a hagyma vagy a fokhagyma.  Eredetileg Afrikából származik, de mára a világ számos táján megtalálható több, mint 300 faja. Ezek közül gyógyító hatással azonban csak kevés rendelkezik. A száraz, napfényes, fagymentes területeken érzi jól magát. Ezeken a területeken szabadon él és a fajtáktól függően a 20-30cm-es törpe fajtáktól egészen a több méteres méretűek is megtalálhatók. Hazánkban aloe vera cserépben található meg leginkább, hiszen az itteni éghajlatban nem maradna meg a téli időszakban, mivel trópusi vidékeken honos növény. Így a 20-24 °C fokos nappali, 10-14 °C fokos éjszakai hőmérséklet a legideálisabb számára. Azonban 5 °C fok alatti hőmérséklet már károsítja.  

Aloe vera kaktusz gondozása

Az aloe vera nem igényel különösebb gondozást, csak a talaj megválasztására és az öntözésére kell figyelni. Ez a szárazságtűrő, közismert gyógynövény ritkán virágzik a mi éghajlatunkon. A természetben a bokrok legalább négyéves korukban kezdenek virágozni. A virágzás március és május között tart. A fajtáktól függően sárga, narancssárga és akár piros színű virágokat is hoznak.

A növekedési időszakban, a nyári hónapokban, kéthetente egyszer érdemes a virágot tápoldatozni. A fedőréteg előkészítése előtt alaposan meg kell nedvesíteni a talajt, különben a műtrágya károsíthatja a gyökereket, sőt teljesen el is pusztíthatja a növényt.

Fényigényes növény, mely nyáron tartható a szabadban, de nem ajánlott tűző napra tenni, mivel a levél zöld színét megégetheti a nap, így az megbarnul. Érdemes emiatt félárnyékos, szélvédett helyre tenni.

Nagyon jó vízgazdálkodású talajt kíván, vagyis a szerkezete laza, levegős, jó vízáteresztő képességű, mely öntözés után a vizet átereszti, nem tartja meg. Ilyen lehet a homokos, kavicsos föld, akár rétegezve is. Nem igényel sok vizet, nagy kánikulában is elég maximum hetente locsolni úgy, hogy a tálkájában nem marad pangó víz. Túlöntözés esetén megrothad, ha kevés neki a víz, akkor a levelei puhák, a levélszövet benyomható.

Aloe verák téli tartása

Télen van a nyugalmi időszaka. Ekkor is érdemes világos, de alacsonyabb hőmérsékletű – 16-18 °C fokos – helyre tenni. Sötét helyen tartva a levél szövetei megnyúlnak. Párás lakásban elég 2-3 hetente öntözni, de ha szárazabb van, akkor is elég 10-15 naponként locsolni. Ilyenkor se álljon alatta víz.

https://aloeverainfok.hu/category/aloe_vera/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom