Buddha temploma kaktusz

A buddha temploma kaktusz nevét annak köszönheti, hogy a vékony levelei egymásra rétegeződve olyan hatást fejtenek ki, mint egy gyönyörűen épített buddha templom. Jellegzetes ég felé törekvő, különleges növény.

Hibrid nemesítésű fajta, mely két faj (a Crassula pyramidalis és Crassula perfoliata) nemesítéséből jött létre. 1959-ben nemesítette Miron Kimnach. Afrika és Dél-Amerika száraz, sivatagos területein található meg.

Buddha temploma kaktusz jellemzői

Rendkívül jól tűri a szárazságot. Egyedi növény, mely egyediségét, különlegességét a nagyjából 15 centiméter magasságúra növekvő hosszúkás hajtásainak köszönheti. A levelei egymásra rétegezve fejlődnek. Megfelelő körülmények között virágzik is. Virágai kis méretűek, hosszúkás, piros vagy rózsaszínűek. Akár tíz évet is élhet.

A buddha temploma kaktuszok gondozása

Érdemes a gondozására odafigyelni, ha hosszú időre, szép növényeket szeretnénk.

Az alábbiakat érdemes betartani:

  • talajigény

A jó víz elvezetésű, laza, levegős földkeverék az ideális számára, mely tőzeget nem tartalmaz.

  • vízigény

Csak akkor kell öntözni, ha már teljesen kiszáradt a talaja. Ne öntözzük túl és pangó víz se álljon alatta, mert az a növény pusztulását okozhatja.

  • tápoldatozás

Tavasszal és nyáron érdemes havonta egyszer kaktusz tápot is adni neki.

  • helyigény

A világos, napfényes, meleg helyeken érzi igazán jól magát. Tavasszal és nyáron kitehetjük a szabadba: erkélyre vagy nyitott verandára, tornácra egyaránt.

  • teleltetése

Csak akkor virágoznak, ha hidegben teleltetjük. Télen hűvös, de világos helyen tartsuk, ahol a hőmérséklet 9– 10°C körül van. Ez alatt az idő alatt szinte egyáltalán nem kell öntözni. (Érdemes a leveleket figyelni, ha már ráncosodna, akkor kell locsolni.) Permetezhetjük is a vizet.

  • átültetése

Amennyiben a gyökerei már kijönnek az ültető edény vízelvezető nyílásán, mindenképpen javasolt az átültetése. A szükséges átültetés ősszel javasolt.

Szaporítása

Dugványozással történik. A dugványokat függőleges helyzetben kell szárítani 7–14 napig. Víz nélkül, közvetlenül a földbe kell gyökereznie. Túl nagy kaktusz cserép nem jó, érdemes inkább akkorába ültetni, ami valamivel nagyobb, mint a kaktusz gyökérmennyisége. Lassan növekszik.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom