Cereus kaktusz

A cereus kaktusz a cereusok népes nemzetsége, mely Dél-Amerikából származik és nagyjából 33 nagy oszlopos faj tartozik közéjük. Számos szabálytalan keresztmetszetű, oszlopszerű hajtásokból áll. A kaktusz mérete egészen változatos, eredeti helyén – Dél-Argentína, Bolívia és Mexikó száraz területein – a 15-20 méteres magasságú példányok is gyakoriak. Itthoni körülmények között 20-150 cm a jellemző.

Cereus kaktusz jellemzői

Száruk megnyúlt, bordás, oszlop alakú, erősen tüskés, egyes fajoké mereven felfelé áll, másoké csüngő növekedést mutat. Különleges megjelenésük annak eredménye, hogy a növény megpróbált a nagyon forró és száraz éghajlathoz alkalmazkodni, így a vízzel szükséges volt takarékoskodni.

A csüngő növekedésűek különlegessége, hogy mint ámpolnanövények is elterjedtek. Ezeket szokás kígyó- és ostorkaktusznak, cicafarknak is hívni. Minden faj gazdagon hozza élénk rózsaszínű virágait.

Cereusok ültetése

Ültetésénél figyeljünk arra, hogy olyan kaktusz cserépbe ültessük, aminek az átmérője megegyezik a kaktusz magasságának a felével.

Ültetéséhez kavicsos talajt válasszunk ültető közegül. Fontos, hogy jó víz elvezetésű, homokos talajba kerüljön. Tápoldatozása tavasszal a növekedési időszakban ajánlott. Nyáron elég havonta egyszer alkalmazni, télen egyáltalán nem szükséges.

Virágait késő ősszel és télen hozza megfelelő körülmények között tartva.

Cereus kaktusz nevelése, gondozása

Könnyen nevelhető növény akár lakásban is, mivel nincsenek nagy igényei. A napfényes, alacsony páratartalmú helyiségekben érzi jól magát akár ablakpárkányon, vagy az ablak előtt. A 15-26 °C közötti hőmérsékletet az ideális számára. Ha nyárra kitesszük a szabadba fokozatosan szoktassuk hozzá a közvetlen napfényhez, különben megéghet. Tűző napon ne tartsuk. Szórt fényű verandán, erkélyen érzi jól magát.

Növekedése kora tavasztól őszig történik, ekkor több vizet igényel. Azonban a talajának ilyenkor is szinte száraznak kell lennie. Túlöntözéssel tudjuk elpusztítani. Vízben sose álljon! Télen nagyon kevés vizet igényel.

Szaporítása, betegségei  

Dugványozással könnyen szaporítható.

A kaktuszt tüskéi megvédik a kártevőktől, és a növény lehűlését is segítik. Azonban a tüskék ellenére is vannak kártevői: a pajzstetű, a teknős pajzstetűre, a takácska és a levéltetű is.

A kaktusz tövise köré gyűlnek a pajzstetűk, melyek egy kisebb fogkefével könnyedén eltávolíthatók. A rovarirtó szerek hatásosak az egyéb kártevők esetén.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom