Epifita kaktusz

Mit is jelent az epifita kaktusz megnevezés? Az epifita növények jellemzően fákon élő, de azokon nem élősködő növények. Általában a fák ágvilláiban felhalmozódott humuszban vagy a fakéreg repedéseiben telepednek meg. Bokros vagy kapaszkodó növekedésű növények, melyek lehetnek kaktuszok is. Érdekességük, hogy a kapaszkodó-, és életfelületet biztosító fától sem vizet, sem tápanyagot nem vonnak el. Annak ellenére, hogy a fák lombkoronája az életterük, nem a talajban gyökereznek és rögzülnek.  Tápanyagaikat a faágain kialakult humusz biztosítja számukra. Jellemzőek rájuk a léggyökerek is, melyek segítségével a levegőből veszik fel a páratelt trópusi levegő víztartalmát.

Az epifiton fajt (többesszáma az epifita) jellemzően a mohák, zuzmók és páfrányok míg a virágos növények közül a broméliák és orchideák csoportjában találjuk leginkább. Előfordul közöttük még néhány kontyvirág féle és kaktuszfaj is, mint például a karácsonyi kaktusz vagy az orchidea kaktusz egyaránt.

Epifita kaktuszok jellemzői

Ezek a növények jellemzően a fák lombkoronájában, a fák kérgén élnek. Bokros vagy kapaszkodó növekedésű kaktuszfélék. A trópusi vidékeken – ahol nagy a meleg, de a páratartalom is magas – őshonosak. Szeretik a napfényt, meleget, de a magas páratartalmat is, melyből a nedvességet a léggyökereiken keresztül veszik fel. Számos virágos példánya megtalálható. A virágokat a származási élőhelyein jellemzően éjszakai állatok – főleg denevérek – porozzák be.

Az epifita kaktusz gondozása

Bár a gondozásuk nem igényel nagy szakértelmet, azonban néhány dolgot érdemes betartani:

  • talajigény

A jó víz elvezetésű, laza, levegős földkeverék az ideális számára, melyet érdemes trágyával és fenyőkéreggel is elkeverni. Ugyanis a levegős közegben nem rothadnak be a gyökerek túlöntözés esetén, illetve nyáron a nagy forróságban sem főnek meg a gyökerek. Mivel a gyökerei így a legnagyobb melegben is szárazon marad a fakéregnek köszönhetően.

  • vízigény

Több vizet igényel, mint általában a kaktuszok, de ne öntözzük túl és pangó víz se álljon alatta. Érdemes esővízzel felülről öntözni. Nem szükséges alá tálka sem, főleg, ha felfüggesztjük. Úgy a gyökerei is jobban tudnak szellőzni és pangó víz sem veszélyezteti.

  • tápoldatozás

Tavasszal és nyáron bőségesen kell öntözni és kéthetente egyszer ajánlott kaktusz tápot is adni neki.

  • helyigény

A világos, napfényes, meleg helyeken érzi igazán jól magát. Tavasszal és nyáron kitehetjük az erkélyre vagy nyitott verandára, tornácra egyaránt.

  • teleltetése

Csak akkor virágoznak, ha hidegben teleltetjük. Télen – decembertől februárig – hűvös, de világos helyen tartsuk, ahol a hőmérséklet 8– 10°C körül van. Ez alatt az idő alatt ritkábban kell öntözni.   

  • átültetése

Amennyiben a gyökerei már kijönnek az ültető edény vízelvezető nyílásán, mindenképpen javasolt az átültetése. A szükséges átültetés ősszel javasolt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom