Hordókaktusz

A hordókaktusz kétféle típussal is rendelkezik, melyek az echinocactus és a ferrocactus. Mindkét típus egyaránt termeszthető kültéren és beltéren. Dél- és Közép-Amerika sivatagi területein őshonos növény. Formája hordó alakú, mely élőhelyén akár a méteres vagy annál nagyobb méretet is elérheti. Nálunk jellemzően 40-50 cm átmérőjűre fejlődik.

Hordókaktusz jellemzői

Tövisei jellemzően sárga színűek, tövispárnái bordákká fejlődnek, melyek által nagyon mutatós növény. A hordó formájú testében tudja tárolni a vizet a szárazabb időszakokra.

Dísznövényként az egész világon termesztik. Hazánkban, – mivel az itteni körülmények nem alkalmasak a szabadban tartására, – szobanövényként tartjuk. Különleges gondoskodást nem is igényel, ezért szívesen tartják.  

Hordókaktuszok nevelése, gondozása

Bár a gondozásuk nem igényel nagy szakértelmet, az alábbiakat érdemes betartani:

 1. Jó víz elvezetésű, homokos, laza talajba tegyük.
 2. Mérsékelten öntözzük, a nyári időszakban is csak kéthetente egyszer, ha a talaj felszíne már kiszáradt. Ősszel csökkentsük az öntözését. Télen egyáltalán nem szükséges.
 3. Pangó víz ne álljon alatta, mert attól berohadhatnak a gyökerei.
 4. Tavasszal és nyáron havonta egyszer ajánlott kaktusz tápot is adni neki.
 5. A világos, napfényes, meleg helyeken érzi jól magát.
 6. Tavasszal és nyáron kitehetjük az erkélyre vagy nyitott verandára, de tűző nap ne érje.
 7. Télen – decembertől februárig – hűvös, de világos helyen tartsuk, ahol a hőmérséklet 10– 12°C körül van (előszoba, világos kamra stb.) Ez alatt az időszak alatt nem szükséges öntözni csak akkor, ha ennél melegebb helyen van, mert olyankor összezsugorodhat.   
 8. Márciustól állítsuk ismét melegebbre és havonta már öntözhetjük is.
 9. Nyáron – júniustól augusztusig van a növekedési időszaka, ekkor már rendszeres öntözést igényel úgy, hogy a gyökerei is vízhez jussanak. Azonban érdemes figyelni, hogy pangó víz ekkor se álljon alatta.
 10. Amennyiben kinőtte az ültető edényét, a szükséges átültetés tavasszal javasolt. Az új kaktusz cserében is ugyanolyan mélyre kerüljön, mint előzőleg volt.
 11. Szeptember végén, október elején ajánlott újra bevinni a lakásba.
 12. Ha nagyon sötét helyen tartjuk, leáll a növekedése.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom