Húsevő kaktusz

A húsevő kaktusz rovarevő, vagy rovarfogó néven is ismert, rovaremésztő növény. Jellemzően Dél-Amerika trópusi részein őshonos növények. Főleg a mocsaras, lápos területeken fordulnak elő. Felépítésükből adódóan képesek kisebb rovarok emésztésére, mivel olyan területeken élnek, ahol a talaj tápanyagban szegény számukra. Vannak közöttük ragacsos vagy élénk színükkel a rovarokat magukhoz vonzó példányok is. A különböző fajok ugyanis más és más módszert fejlesztettek ki arra, hogy a rovarokat magukhoz vonzzák.

Húsevő kaktusz fajták

Kancsóka

Húsevő kaktusz - Kancsóka
Húsevő kaktusz – Kancsóka

Levelei kancsókká módosultak, ez szolgál rovarcsapdaként. Ezek belsejében illatos mirigyek találhatók, melyek odavonzzák a rovarokat. Tartása trópusi körülményeket kíván, így érdemes üvegházban vagy terráriumban tartani, ahol magas a páratartalom és a folyamatos nedvesség is adott.

Ajánlott rostos tőzeg és perlit keverékébe ültetni és folyamatosan nedvesen tartani a gyökereit. Szereti a meleg, világos helyeket, de közvetlen napfényre ne tegyük, mert megperzselődhet.  A legmegfelelőbb számára a 15-20°C fok közötti hőmérsékletet. Érdemes minden nap lágy vízzel, esővízzel felülről öntözni és ha szükséges párásítani is.  

Kereklevelű harmatfű

Kereklevelű harmatfű
Húsevő kaktusz – Kereklevelű harmatfű

Ennek a növénynek a levelei tőlevélrózsát alkotnak, melyet mirigyszőrők borítanak. Ragacsos nedvet bocsájt ki, így, ha a rovar hozzáér, oda ragad. A laza szerkezetű, tőzeges, nedves közeg kedvelt számára. Lehetőleg esővízzel öntözzük és csak alulról kapjon vizet. Fontos számára, hogy a gyökereit állandóan nedvesen tartsuk. Tápoldatozni és átültetni nem szükséges.   

Kürtvirág

Kürtvirág
Húsevő kaktusz – Kürtvirág

Jellegzetes levelei hosszú fedéllel ellátott tölcsérre emlékeztetnek. Ez a módosult levél színes, csíkos, mely vonzza a rovarokat. Illatos nektárral is csalogatja őket, melyek, ha a növény peremére szállnak, onnan behullanak a virág tölcsérébe, ahonnan már nem tudnak kijönni, mivel a tölcsér belső oldalán lévő szőrszálak ezt megakadályozzák.

Színes, csíkos virágait tavasz végén, nyár elején hozza. A laza szerkezetű, tőzeges, nedves közeg kedvelt számára. Lehetőleg esővízzel öntözzük. Fontos számára, hogy a gyökereit állandóan nedvesen tartsuk és a magas páratartalom egyaránt. A meleg, világos helyeken érzi jól magát. Érdemes havonta egyszer átöblíteni a cserepét, hogy a megemésztetlen táplálékot eltávolítsuk.

Mexikói hízóka

Mexikói hízóka
Húsevő kaktusz – Mexikói hízóka

Ennek a rovarfogó növénynek kerekded élénkzöld leveleinek a felülete ragacsos, mirigyszőrökkel borított. Ennek segítségével zsákmányolja a kisebb rovarokat.

Mutatós, élénk ibolyaszínű virágait nyáron hozza. Laza szerkezetű, tőzeges talajba ajánlott az ültetése. Nedves környezetben érzi jól magát, ezért gyakori öntözést igényel. A kellemesen meleg, világos helyeken érzi jól magát, de a tűző napot nem szereti.

Vénuszlégycsapó

Vénuszlégycsapó
Húsevő kaktusz – Vénuszlégycsapó

Ennek a különleges növénynek a levelei csapdává módosultak, melyek érintésre összecsapódnak. Érdekessége, hogy csak 6 nap múlva nyitja ki ismét a leveleit. Azonban, ha számára „nem értékes” anyag kerül a levelek közé, akkor 30 perc múlva újra kinyílik.

Virágait fürtökben, nyáron hozza. Mivel mocsári növény, ezért laza, tőzeges virágföldbe tegyük, melyet mindig tartsunk nedvesen. A párás nedves helyen érzi jól magát.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom