Kaktusz allergia

Kaktusz allergia is létezik, még ha nem is olyan, mint az egyéb növények – dió, zöldségek, gyümölcsök – okozta allergiák. Ez utóbbiak főleg a nyírfapollenre allergiások között okoznak gondot a keresztallergia fellépése során. A nyírfapollenre allergiások száma pedig évről-évre egyre növekszik. 

Mi is az a keresztallergia?

A keresztallergia esetében a hasonlóság valamilyen pollen-pollen, vagy pollen és bizonyos ételek között áll fenn. 

A keresztallergia ugyanis azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti.

Jellemző pollen-étel keresztallergiák

 Milyen tüneteket okoznak általában az allergiák, a kaktusz allergia?

A pollenallergia tipikusan tüsszögéssel, orrfolyással, könnyezéssel, szemviszketéssel, torokkaparással, rosszabb esetben pedig asztmatikus panaszokkal jár.

A keresztallergiának ezzel szemben az elfogyasztott étel hatására a szájüregben lép fel először allergiás válasz. Ismertetőjelei:

  • a szájüregben kellemetlen viszketés érzése
  • ajakduzzanat
  • nyelvduzzanat
  • garatvizenyő
  • hasi görcsök

Kaktusz allergia

A kaktuszok esetében azonban elsősorban a tövisek, tüskék szúrása okozhat kellemetlen tüneteket. Mely mindazon túl, hogy fájdalmas, viszketést is okozhat. Bizonyos kaktusz fajták pedig akár annyi allergén anyagot is tartalmazhatnak, melyek már egy kis szúrás hatására is – napokig, de akár hetekig tartó – gyulladást okozhatnak.

De például a háromélű kutyatej kaktusz mérgező tejnedvet tartalmaz, mely a bőrrel érintkezve, vagy akár szembe kerülve is okozhat kellemetlen tüneteket.

Ezeket a növényeket érdemes magasabban tartani, hogy sem a gyerekre sem a lakásban tartott kedvenceinkre ne legyenek veszélyesek.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom