Kaktusz fajták

A kaktusz fajták rendkívül sokszínűek, és igen népszerűek az egész világon. A kaktuszok nagyon jól alkalmazkodtak a szélsőséges időjárási viszonyokhoz. Ezért a számos különböző formájú testükben és a szárakká módosult leveleikben képesek hosszú ideig megtartani a vizet. A tüskéik pedig a párologtatási felületet csökkenti. Számos fajtájuk a Dél-Amerikai, illetve Közép-Amerika sivatagos, száraz területeken él. De sok megtalálható a trópusi-, szubtrópusi esőerdőkben is. Rendkívül sokfélék alakjukat, méretüket, virágait tekintve, de egytől-egyik nagyon mutatósak.

Hazánkban is nagyon népszerűek ezek a kevés gondozást igénylő növények és nemcsak a kaktuszgyűjtők körében. Bár a kaktusz a feng shui szerint nem ajánlott a szúrós növények (legyen az kaktusz vagy akár rózsa) lakásban tartása, de sokszor a gyerekek kezdik nevelgetni őket, mert sikerélményt ad nekik. Hiszen a kaktuszok minimális odafigyelés mellett színpompás díszei lehetnek otthonunknak. Ugyanis megfelelő körülmények között tartva igen mutatós virágokat is növesztenek, így hálálva meg a törődést.

Kaktusz fajták – epifita kaktuszok

A kaktuszoknak sok fajtája ismert. Vannak közöttük szúrós, tüskések és tüske nélküliek is. Ez utóbbiak jellemzően az epifita kaktuszok, melyek az őserdők fáin élnek. A nedves, párás közeget szeretik és gondozásuk eltér a hagyományos kaktuszokétól.

Ide tartoznak többek között:

Kaktusz fajták – télálló kaktuszok

Itt érdemes kitérni arra, hogy a fagytűrés és a télállóság nem ugyanazt jelenti. A fagytűrés ugyanis azt mutatja meg, hogy mi az a minimális hőmérséklet, amit az adott növény még el tud viselni maradandó károsodás nélkül. A télállóság pedig az az idő, amit a növény károsodás nélkül elvisel adott közegben.

Azok a fajok, melyek leginkább elviselik károsodás nélkül hosszabb ideig is a hideget:

Ezen kívül persze számos faj teleltetése hidegben (akár 5-15 fokig terjedő hőmérsékleti tartományban) kell történjen. Számos növény csak ilyen körülmények között tartva hoz például virágokat.

Különleges kaktuszok

Számos igen különleges kaktusz is létezik, ilyenek például a húsevő kaktuszok. Ezek eredeti élőhelyükön tápanyaghiányos talajban, mocsaras vidékeken őshonosak, így alkalmazkodtak a tápanyag pótlásához. Rovarevő vagy rovarfogó néven is ismertek, mert képesek megfogni a rovarokat és azokat megemészteni.

Jellemző rájuk, hogy nedves közegben, magas páratartalom mellett érzik jól magukat. A földjüket is folyamatosan nedvesen kell tartani, ellentétben a hagyományos kaktuszok földjével.

Különleges kaktusz az éjkirálynő kaktusz is, mely éjjel bontja ki szirmait és akkor virágzik. Szinén a trópusokon őshonos.

Vannak olyan fajták is, melyek ehető gyümölcsöket teremnek és a gyümölcseikért termesztik is őket. Ilyenek a pitaya kaktuszok vagy a fügekaktuszok is. Ez utóbbiakból lekvárt is készítenek.

Számos fajtájuk hazánkban dísznövényként tartva is virágzik. Leginkább szobában tartjuk őket, de nyáron verandán, erkélyen is jól érzik magukat.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom