Kaktusz szaporítása

A kaktusz szaporítása többféleképpen is történhet. A kaktuszok rendkívül ellenálló növények, hiszen eredeti élőhelyükön alkalmazkodtak a szélsőséges időjárási viszonyokhoz. A nagyon száraz, sivatagos körülmények között is képesek megmaradni, sőt virágot hoznak és sok fajtájuk gyümölcsevő terméseket is terem.

Ezek a növények rendkívül népszerűek hazánkban is és nemcsak a kaktusz gyűjtők körében. Ez pedig nem véletlen, hiszen a gondozásuk nem igényel nagy szakértelmet. Azonban néhány alapvető dologra még ebben az esetben is figyelni kell, ha szeretnénk hosszú ideig, gyönyörű, különleges növényekkel díszíteni a lakásunkat. Bár a feng shui elmélete szerint a kaktuszok tartása nem szerencsés a lakásban.

Mire érdemes figyelni gondozásuk során?

  • talaj: laza, jó vízáteresztő képességű legyen
  • fény: fény- és melegigényes, nyáron tartsuk szűrt fényben verandán, tornácon, a tűző napot nem mindegyik viseli jól, megéghetnek a leveleik
  • vízigény: nyáron rendszeres öntözést igényel, de csak akkor öntözzük, ha a talaj felszíne kiszáradt, akkor is lehetőleg esővízzel
  • teleltetése: sok fajtája csak akkor virágoznak, ha hidegben teleltetjük. Tartsuk hűvös, de világos helyen kb. 8– 10°C körüli hőmérsékleten. Ez alatt az idő alatt nem szükséges – vagy csak nagyon ritkán – az öntözése.  
  • átültetése: 2-3 évente, vagy ha a gyökerei már kijönnek az ültető edény vízelvezető nyílásán, mindenképpen ajánlott, lehetőleg ősszel történjen

Kaktusz szaporítása, gyökereztetése

Szaporításuk történhet magról sarjakkal vagy dugványozással is.

  • Magról történő szaporítás

A magokat kertészeti áruházakban, interneten keresztül elérhető webshopokban vásárolhatjuk meg. Egyes fajok magoncai már akár 2-3 éves korban virágozhatnak.

  • Vegetatív szaporítás

Ebben az esetben sarjakat fejlesztenek, így az anyanövény tulajdonságait öröklik. Ezek a részek sokszor maguktól letörnek és begyökeresedve új növényt adnak.

  • Dugványozás

Ebben az esetben a hajtásokat egy éles késsel – a lehető legkevesebb sérülést okozva a növénynek – vágjuk le. Majd ezt a növényi részt hagyjuk kicsit a sebnél száradni, ezt követően ültessük el a gyökereztető közegbe. Ezt a folyamatot lehetőleg május és június közötti időszakban végezzük el, különben nem biztos, hogy a téli pihentető időszak alatt meggyökeresedik. 2-3 hét alatt gyökeret ereszt és már átültethető nagyobb kaktusz edénybe.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom