Kaktusz szúrás

A kaktusz szúrás azon túlmenően, hogy rendkívül kellemetlen, akár allergiát is okozhat. A kaktuszok ugyanis rendkívül ellenálló növények, melyek a szélsőséges időjárási viszonyokhoz különleges felépítésükkel alkalmazkodtak. Így a testükben – sün vagy parasztkaktuszok – vagy a szárukban képesek raktározni a csapadékot a hosszú száraz, csapadékmentes időszakokban. Leveleik szúrós tüskékké alakultak, hogy kevesebb nedvességet párologtassanak a felületükről. 

Kaktusz szúrás

A kaktuszok tüskéi csoportosan vagy önmagukban is állhatnak. Vannak növények, melyeken apró, alig látható, sűrű borítású a tüske, mint például a kígyókaktuszon. Másokon ritkább, de nagyobb tüskék találhatók. Akár kicsik, akár nagyobbak a tövisek, szúrásuk mindenképpen fájdalmas, nagyon kellemetlen. Szúrásuk ugyan jellemzően nem mérgező – a háromélű kutyatej kaktusznak is a nedve mérgező, de – akár allergiát is okozhat.  

Ebben az esetben hosszabban tartó viszketés, esetleg zsibbadás is jelentkezhet. Bizonyos kaktusz fajták pedig akár annyi allergén anyagot is tartalmazhatnak, melyek már egy kis szúrás hatására is – napokig, de akár hetekig tartó – gyulladást okozhatnak. Mindenképpen húzzuk ki a nagyon apró tüskéket is, ha a bőrbe kerültek, mert sokszor nem látszik, csak érezzük, hogy még mindig a bőrben van. Ez főleg a nagyon apró kis tüskék esetében jellemző.

A háromélű kutyatej kaktusz mérgező tejnedvet tartalmaz, mely a bőrrel érintkezve, vagy akár szembe kerülve is okozhat kellemetlen tüneteket.

Ezeket a növényeket érdemes magasabban tartani, hogy sem a gyerekekre sem a lakásban tartott kedvenceinkre ne legyenek veszélyesek.

TIPP: Érdemes a kaktuszok gondozását – akár öntözése, tápoldatozása, ültetése – mindenképpen vastag kesztyűben végezni, melyen keresztül nem hatolnak át a szúrós tövisek, tüskék. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom