Kaktusz termése

A kaktusz termése éppolyan sokféle lehet, mint maguk a kaktuszok. A kaktuszok elsősorban Dél- és Közép-Amerika sivatagos, száraz területein őshonosak. Számos fajtájuk megtalálható a trópusi vidékeken Ázsiában is. Ezeken a területeken főleg a fán élő epifita kaktuszok jellemzőek.

A termésük ugyanolyan sokféle lehet, mint akár a kaktuszok alakja. Hiszen az alakjuk rendkívül változatos. Lehet: oszlop, henger, gömb vagy korong alakú is. Termést jellemzően csak az eredeti élőhelyén vagy azzal nagyon hasonlatos éghajlaton fejleszt. A hazai éghajlaton több kaktusz fajta virágot sem hoz, mivel az itthoni körülmények nem kedveznek neki.

Kaktusz termése

A gyümölcstermő kaktuszokat a gyümölcseiért is termesztik. Dél-Amerikában elsősorban a Fügekaktuszt vagy más néven Medvetalp kaktuszt termesztik gyümölcseiért. Mely magasra növő, ritkás tüskézettségű, gyorsan növő, évelő növény. Mutatós sárga virágait tavasszal hozza. Tuna néven ismert gyümölcse tojásdad vagy körte formájú. Nagyjából 5-6 cm-es, melyeket apró tüskék borítanak. Színe változatos, hiszen lehet sárga, piros, de akár lila is. Íze leginkább a görögdinnyére emlékeztető, rendkívül egészséges. Dél-Amerikában gyógynövényként is hasznosítják. Mexikóban az egyik legjelentősebb táplálék, a kukoricával és tequila agavéval együtt, ahol nyersen vagy szárítva fogyasztják.

Ugyanígy a pitaya kaktusz gyümölcse is ehető. Amerikában a sárga fedőszínű, fehér húsú változat a jellemző. Míg Ázsiában a piros fedőszínű, szintén fehér húsú a jellemző. Sárkánygyümölcsnek is hívják. Nagyon népszerű, egészséges gyümölcs, mely sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Kaktusz gyümölcs felhasználása

Származási helyükön elsősorban önmagában nyersen, de salátákban is fogyasztják a kaktuszok termését. Dél-Amerika száraz, sivatagos területein a fügekaktusz gyümölcsét sokféleképpen felhasználják. Még fügekaktusz lekvárt is főznek belőle.

Ezzel mi magunk is megpróbálkozhatunk házilag, ha fügekaktuszhoz jutunk. Napjainkban Szicíliában is megtlálható. Az ottani éghajlat szintén kiváló a fejlődésének.

Hazánkban több webshopban is elérhető azonban, ha szívesen megkóstolnánk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom