Kaktusz üvegben

A kaktusz üvegben is nagyon jól mutat. A kaktuszok nagyon népszerűek – és nemcsak a gyűjtők körében – amit elsősorban annak köszönhetnek, hogy nem igényelnek sok törődést. Azt azonban meghálálják mutatós – sokszor virágba borult – látványukkal. Ezek a jellemzően Dél- és Közép-Amerikában őshonos növények itthon ugyanis sok háztartásban megtalálhatók. Ráadásul sok fajtájuk – például a parasztkaktusz – már igazán hosszú ideje megtalálható a falusi házak tornácain, verandáin a nyári nagy melegben.

Hazánkban jellemzően dísznövényként tartjuk, és sok növény ezen körülmények között nem hoz virágot. Ennek ellenére szívesen tartjuk őket.

Kaktusz üvegben

Jellemzően a kaktusz cserépbe kerül ültetésre, de egyre többször találkozhatunk velük különböző formás üvegtálba, akár befőttesüvegbe ültetve is. Bár jellemzően a cserepek a kaktuszok ültetésének vagy átültetésének legfontosabb kellékei, de napjainkra a lakásdekoráció egyik legszebbike a kaktuszok üvegbe történő ültetése.

Ugyan a kaktuszok alapvetően nem igényelnek nagy gondozást, de az öntözésük nagyon meghatározó. Mert bár rendkívül igénytelenek, de alul- vagy akár túlöntözéssel súlyos – akár visszafordíthatatlan – károkat okozhatunk nekik. Emiatt nagyon fontos a megfelelő ültető edény megválasztása és az ültetési közeg is.

Kaktuszok ültetése

Főleg akkor van rá szükség, ha kinőtte az edényét. Ez leginkább akkor látszik, ha a gyökerei már kijönnek a cserép alsó vízelvezető nyílásain. Akkor is sor kerülhet átültetésre, ha a növényt valamilyen betegség támadta meg. Tél végén, tavasz elején érdemes nekilátni.

TIPP: Átültetésnél mindig használjunk kesztyűt, de a kutyatej kaktusz átültetése esetében még védőszemüveg is ajánlott.

Átültetés lépésről lépésre:

  1. A cserép megkocogtatásával válasszuk el a földlabdát az edény falától, így könnyebben kiemelhető a növény.
  2. Majd távolítsuk el a földet a gyökerekről.
  3. Az üveg edény aljába szórjunk kavicsokat, majd töltsük fel a kaktuszföldből úgy, hogy a gyökérlabda elférjen benne.
  4. Majd helyezzük bele középre a kaktuszt – ha kaktusztálat készítünk, akkor a tetszés szerinti helyre –, vigyázva arra, hogy ne kerüljön mélyebbre, mint ahol korábban volt.
  5. Ezután töltsük fel a földdel és óvatosan nyomkodjuk le.
  6. Díszítésként a föld tetejére is szórhatunk kavicsot.
  7. 2-3 nap elteltével locsoljuk meg először, mivel a friss földből elegendő nedvességet tudnak a gyökerek felszívni.

A kaktuszokat elegendő háromévente átültetni.

Kaktusz üveg

Ha nem új üvegedénybe ültetjük, akkor a már meglévőt alaposan tisztítsuk meg, hogy semmilyen fertőzés ne kerülhessen át az újonnan belekerülő növényre. Mossuk ki szappanos vízzel, majd öblítsük le és hagyjuk lecsepegni.

Érdemes laposabb, nagyobb felületű edénybe tenni, mely lehet akár kisebb méretű kerek akvárium is, vagy hasonló formájú üveg edények. Attól függően, hogy mennyi és milyen kaktuszokat helyeznénk el benne. Ha több növényt is szeretnénk ültetni bele, akkor ennek megfelelően nagyobb kaktusz tál vásárlása javasolt.

Ezeket kertészetekben, lakberendezési áruházakban, virágüzletekben is meg tudjuk vásárolni, de akár interneten is rendelhetjük.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom