Kaktusz

A kaktusz a föld egyik legellenállóbb növénye. Rendkívül jól alkalmazkodott a sivatagi szárazsághoz. A kaktuszfélék családja, egyes más növénycsaládokkal együtt a szukkulensek, vagyis a pozsgás életmódú és felépítettségű növények közé tartoznak. Ide tartoznak mindazon növények, amelyek testükben, száruk, leveleik vagy gyökereik meghatározott alap szöveteinek sejtjeiben vizet képesek tárolni. A kaktuszok levelei szúrós tüskékké alakultak, mert így lehetővé vált, hogy kisebb felületről kell kevesebb nedvességet elpárologtatniuk. Tüskéi csoportosan vagy egyedül is állhatnak a növényen elhelyezkedve. Szúrásuk nem mérgező, de igen kellemetlen lehet. A kaktusz egyik legnépszerűbb növény hazánkban is. Alakjuk, formájuk tagoltságuk rendkívül változatos. Nagyon sokan gyűjtik is ezeket a különleges növényeket.

E növények többsége Dél- és Közép-Amerika sivatagi területein őshonos, de sok fajuk él trópusi, mediterrán és akár magashegységi körülmények között is.

Kaktuszok gondozása, nevelése, öntözése

Viszonylag igénytelen növények, így gondozásuk nem bonyolult feladat.

Azonban érdemes odafigyelni az alábbiakra:

  • talaja laza, jó vízáteresztő képességű legyen (amennyiben csak tőzeget tartalmaz, érdemes átültetni kaktuszföldbe), melyet elfolyó nyílású kaktusz cserépbe ültessünk. Nem mindegy, a talajigény, mert más levélkaktusz esetében vagy például szukkulensek esetében
  • fény- és melegigényes, nyáron tartsuk szűrt fényben verandán, tornácon, a tűző napot nem mindegyik viseli jól, megéghetnek a leveleik
  • nyáron rendszeres öntözést igényel, de csak akkor öntözzük, ha a talaj felszíne kiszáradt, lehetőleg esővízzel
  • csak akkor virágoznak, ha hidegben teleltetjük. Télen – decembertől februárig – hűvös, de világos helyen tartsuk, ahol a hőmérséklet 5– 8°C körül van. Ez alatt az idő alatt nem szükséges az öntözése.  
  • amennyiben a gyökerei már kijönnek az ültető edény vízelvezető nyílásán, mindenképpen javasolt az átültetése, mely lehetőleg ősszel történjen

Rendkívül életképesek, amit az is bizonyít, hogy megfelelő körülmények között olykor száz évnél is tovább élnek.

Kaktusz szaporítása, gyökereztetése

Szaporításuk történhet magról sarjakkal vagy dugványozással is.

  1. Magról történő szaporítás

A magokat kertészeti áruházakban, interneten keresztül elérhető webshopokban vásárolhatjuk meg. Egyes fajok magoncai már akár 2-3 éves korban virágozhatnak.

  • Vegetatív szaporítás

Ebben az esetben sarjakat fejlesztenek, így az anyanövény tulajdonságait öröklik. Ezek a részek sokszor maguktól letörnek és begyökeresedve új növényt adnak.

  • Dugványozás

Ebben az esetben a hajtásokat egy éles késsel – a lehető legkevesebb sérülést okozva a növénynek – vágjuk le. Majd ezt a növényi részt ültessük el gyökereztető közegbe. Ezt a folyamatot lehetőleg május és június közötti időszakban végezzük el, különben nem biztos, hogy a téli pihentető időszak alatt meggyökeresedik.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom