Kaktuszfüge lekvár

A kaktuszfüge lekvár hazánkban nem olyan ismert, mint például a sárgabarack vagy szilvalekvár, de ha lehetőségünk adódik rá, mindenképpen érdemes kipróbálni. Ezt tehetjük úgy is, hogy magunk készítjük házilag – már amennyiben olyan szerencsések vagyunk, hogy kaktuszfügéhez jutunk – de akár készen is vásárolhatunk.

Eredeti élőhelyén – Mexikó sivatagos részeiről származik – nagyon népszerű és számos felhasználása ismert. Közép-Amerikából valószínűleg a spanyol hódítóknak köszönheti Európa. Szicíliában szintén nagyon népszerű, ez a C-vitaminban gazdag, lédús gyümölcs.  

Kaktuszfüge lekvár recept

Elkészítési idő: 30 perc

Főzési idő: 30 perc

Kaktuszfüge lekvár hozzávalók:

  • 1 kg kaktuszfüge (érdemes először egy kisebb mennyiséggel próbálkozni, de tetszés szerint mennyiségből készíthető)
  • 50 dkg cukor
  • 1 db zöld citrom
  • 1 csomag lekvárzselésítő
  • kifertőtlenített befőttesüvegek kupakokkal

Kaktuszfüge előkészítése főzésre:

  • mosás álló vízben
  • szárak eltávolítása
  • a külső kemény héj lefejtése
  • öblítés folyó vízben

A lekvár főzésének lépései:

  1. A megmosott, megpucolt kaktusz fügét 3-4 darabra szeleteljük.
  2. Majd egy lábosban kevés vízzel egy kevés cukrot elkeverünk.
  3. Belerakjuk a fügeszeleteket.
  4. Felforraljuk (ha szükséges kevés vizet még adunk hozzá).
  5. Közben a zselésítővel a leírásnak megfelelően elkeverjük a maradék cukrot is.
  6. Hozzáadjuk a zselésítővel elkevert cukrot és az alaposan megmosott, szeletekre vágott lime-ot is.
  7. Újra felforraljuk, addig, amíg zselésedni nem kezd.
  8. Ha zselésedik, akkor azonnal az előzőleg kimosott, kifertőtlenített üvegekbe töltjük.
  9. Rácsavarjuk a kupakokat és légmentesen lezárjuk.
  10. Száraz dunsztban kell tenni (érdemes felfordítani az üvegeket egy fél órára) és abban kell tartani egy napig, majd felcímkézve a mehetnek a kamra polcaira. 

A kaktuszfüge lekvár tárolása, felhasználása:

Tárolása hűvös, száraz helyen történjen. Évekig eláll ezért, ha címkézzük, érdemes felírni a készítés dátumát is rá. 

Bármilyen süteménybe, palacsintába, de akár tésztára is felhasználható.

Jó hatással van az emésztési folyamatokra.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k

Vissza a kategória cikkeihez