Tartalomjegyzék
A kaktuszfüge lekvár hazánkban nem olyan ismert, mint például a sárgabarack vagy szilvalekvár, de ha lehetőségünk adódik rá, mindenképpen érdemes kipróbálni. Ezt tehetjük úgy is, hogy magunk készítjük házilag – már amennyiben olyan szerencsések vagyunk, hogy kaktuszfügéhez jutunk – de akár készen is vásárolhatunk.
Eredeti élőhelyén – Mexikó sivatagos részeiről származik – nagyon népszerű és számos felhasználása ismert. Közép-Amerikából valószínűleg a spanyol hódítóknak köszönheti Európa. Szicíliában szintén nagyon népszerű, ez a C-vitaminban gazdag, lédús gyümölcs.
Kaktuszfüge lekvár recept
Elkészítési idő: 30 perc
Főzési idő: 30 perc
Kaktuszfüge lekvár hozzávalók:
- 1 kg kaktuszfüge (érdemes először egy kisebb mennyiséggel próbálkozni, de tetszés szerint mennyiségből készíthető)
- 50 dkg cukor
- 1 db zöld citrom
- 1 csomag lekvárzselésítő
- kifertőtlenített befőttesüvegek kupakokkal
Kaktuszfüge előkészítése főzésre:
- mosás álló vízben
- szárak eltávolítása
- a külső kemény héj lefejtése
- öblítés folyó vízben
A lekvár főzésének lépései:
- A megmosott, megpucolt kaktusz fügét 3-4 darabra szeleteljük.
- Majd egy lábosban kevés vízzel egy kevés cukrot elkeverünk.
- Belerakjuk a fügeszeleteket.
- Felforraljuk (ha szükséges kevés vizet még adunk hozzá).
- Közben a zselésítővel a leírásnak megfelelően elkeverjük a maradék cukrot is.
- Hozzáadjuk a zselésítővel elkevert cukrot és az alaposan megmosott, szeletekre vágott lime-ot is.
- Újra felforraljuk, addig, amíg zselésedni nem kezd.
- Ha zselésedik, akkor azonnal az előzőleg kimosott, kifertőtlenített üvegekbe töltjük.
- Rácsavarjuk a kupakokat és légmentesen lezárjuk.
- Száraz dunsztban kell tenni (érdemes felfordítani az üvegeket egy fél órára) és abban kell tartani egy napig, majd felcímkézve a mehetnek a kamra polcaira.
A kaktuszfüge lekvár tárolása, felhasználása:
Tárolása hűvös, száraz helyen történjen. Évekig eláll ezért, ha címkézzük, érdemes felírni a készítés dátumát is rá.
Bármilyen süteménybe, palacsintába, de akár tésztára is felhasználható.
Jó hatással van az emésztési folyamatokra.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k
Vissza a kategória cikkeihez