Karácsonyi kaktusz

A karácsonyi kaktusz az egyik legnépszerűbb kaktusz hazánkban és nemcsak karácsony környékén. Népszerűségét elsősorban gyönyörű változatos színű virágainak köszönheti és annak is, hogy a levelei nem szúrnak. A kaktuszok egyébként is szívesen tartott növények, mivel túl nagy gondozást és törődést nem igényelnek. Sokan szívesen tartják őket és nemcsak a kaktuszgyűjtők között. Ezek a növények pedig még a kaktusz feng shui szerint is tarthatóak a lakásban.

Epifita kaktuszok, melyek Brazília trópusi- szubtrópusi vidékeiről származnak, ahol az őserdő fáin élnek. Kis termetűek, melyek jellemzően 30 cm nagyságúra nőnek meg.

Karácsonyi kaktuszok jellemzői

Örökzöld évelő növény, melynek a virága hosszúkás, szárai szártagokból, vagyis levelekből állnak, melyek cakkozottak. Ezek növekedéskor kezdetben felfelé törnek, majd csüngeni fognak.

Virágait jellemzően novembertől hozza, melyek lehetnek fehér, sárga, narancssárga, rózsaszín, piros vagy akár lila színűek is. 40-50 cm-nél nem nő magasabbra.

Karácsonyi kaktusz nevelése, gondozása, szaporítása

  • talajigény

A jó víz elvezetésű, laza, levegős földkeverék az ideális számára. Ehhez vagy készen vásárolható kaktuszföld a legjobb vagy tőzeges virágföld és homok keveréke (3-1 arányban) házilag.

  • vízigény

Kicsivel több vizet igényel, mint általában a kaktuszok. De ne öntözzük túl és pangó víz se álljon alatta. Érdemes esővízzel felülről öntözni. Ne hagyjuk, hogy a földje teljesen kiszáradjon, de mértékletesen szabad csak locsolni, különben elrothadhatnak a gyökerei. Szeptembertől elég kéthetente egyszer öntözni. Ha elkezdi a bimbókat növeszteni akkor 2-3 naponta kevés vízzel érdemes öntözni. A virágzás elmúltával ismét csökkenteni kell a locsolás mennyiségét.

  • tápoldatozás

A növekedési és a virágzási időszakban ajánlott (áprilistól júniusig majd novembertől januárig ismét) kéthetente egyszer ajánlott kaktusz tápot is adni neki.

  • helyigény

A világos, napfényes, meleg helyeken érzi igazán jól magát. Tavasszal és nyáron kitehetjük a szabadba: erkélyre vagy nyitott verandára, tornácra, de tűző naptól védett, hűvösebb helyen egyaránt.

  • teleltetése

Csak akkor virágoznak, ha hidegben teleltetjük. Télen hűvös, de világos helyen tartsuk, ahol a hőmérséklet 14– 15°C körül van.

  • átültetése

Amennyiben a gyökerei már kijönnek az ültető edény vízelvezető nyílásán, mindenképpen javasolt az átültetése. A fiatalabb növények esetében évente vagy kétévente, az idősebbek esetében négy-ötévente. A szükséges átültetés tavasszal javasolt.

  • szaporítása

Leggyakrabban dugványozással történik. A növényről leválasztott szárdarabokat hagyjuk pár órán át száradni. Ezt követően tegyük őket földkeverékbe és permezetve locsoljuk kicsit vízzel. Helyezzük őket világos, de olan helyre, ahol nem éri tűző nap. 2-3 hét alatt meggyökeresedik, ezt követően átültethető nagyobb cserépbe.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom