Kígyókaktusz

A kígyókaktusz többféle néven is ismert, mint például az ostorkaktusz, csüngőkaktusz vagy cicafark kaktusz. Mexikóból származik és az epifita kaktuszok közé tartozik ez a hazánkban is igen népszerű kaktusz fajta.  

Kígyókaktusz jellemzői

Eredeti élőhelyükön ezek a növények jellemzően a fák lombkoronájában, a fák kérgén élnek. Hosszan lecsüngő vagy kúszó 1-1,5 cm átmérőjű hajtásait teljes egészében beborítják a barna tüskék. A hajtások hossza akár az 1 métert is elérheti. Népszerűségét annak is köszönheti, hogy igazán könnyedén tartható, hiszen különösebb gondoskodást nem igényel.

Érdekessége, hogy tavasszal hozza tölcsérszerű rózsaszín vagy cseresznyepiros virágait. Virágzás után fiatalítható. Ugyanis, ha visszacsipkedjük az elöregedett hajtásait, arra kényszerítjük, hogy újakat hajtson.

A csüngőkaktusz vagy ostorkaktusz gondozása

Bár a gondozásuk nem igényel nagy szakértelmet, azonban néhány dolgot érdemes betartani:

  • talajigény

A jó víz elvezetésű, laza, levegős földkeverék az ideális számára, melyet érdemes trágyával és fenyőkéreggel is elkeverni. Ugyanis a levegős közegben nem rothadnak be a gyökerek túlöntözés esetén, illetve nyáron a nagy forróságban sem főnek meg a gyökerek.

  • vízigény

Kicsivel több vizet igényel, mint általában a kaktuszok. De ne öntözzük túl és pangó víz se álljon alatta. Érdemes esővízzel felülről öntözni. Nem szükséges alá tálka sem, főleg, ha felfüggesztjük. Úgy a gyökerei is jobban tudnak szellőzni és pangó víz sem veszélyezteti.

  • tápoldatozás

Tavasszal – a növekedési időszakban – érdemes bőségesebben öntözni és két-háromhetente egyszer ajánlott kaktusz tápot is adni neki.

  • helyigény

A világos, napfényes, meleg helyeken érzi igazán jól magát. Tavasszal és nyáron kitehetjük a szabadba: erkélyre vagy nyitott verandára, tornácra egyaránt.

  • teleltetése

Csak akkor virágoznak, ha hidegben teleltetjük. Télen hűvös, de világos helyen tartsuk, ahol a hőmérséklet 9– 12°C körül van. Ez alatt az idő alatt ritkábban kell öntözni.   

  • átültetése

Amennyiben a gyökerei már kijönnek az ültető edény vízelvezető nyílásán, mindenképpen javasolt az átültetése. A szükséges átültetés ősszel javasolt.

  • szaporítása

Dugványozással történik.

TIPP: Mivel rendkívül szúrnak szinte láthatatlan, vékony tüskéi, mindenféle gondozását érdemes kesztyűben végezni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom