Kő kaktusz

A kő kaktusz Dél-Afrika száraz, sivatagos területeiről származik, a Lithops nemzetséghez tartozik, amelynek több, mint 50 különböző faj ismert. Hívják őket élő kavicsoknak is. Különleges növények, melyek számos szempontból különböznek a hagyományos növények tulajdonságaitól.

Kavics kaktusz jellemzői

Ezeknek a növényeknek a nagy része ugyanis a földben található, csak a két, félkör alakú húsos levél csúcsa látszik a talaj fölött, melyek között jellegzetes hosszanti nyílás látható. Oldalainál jellemzően különböző alakzatok láthatók. Tövis, tüske nincs ezeken a szárazságtűrő, szukkulens növényeken. A kaktuszok szárazságtűrő képessége éppen annak köszönhetően, hogy sivatagos területeken terjedt el, igazán rendkívüli. Akár évekig is képesek életben maradni víz nélkül, mivel vízmegkötő vegyületeiknek köszönhetően raktározzák az esős időszakban hullott csapadékot. A kő kaktusz vízraktározására a két levele alkalmas, mely ugyan a száraz évszakban olyan, mintha nem élne, de az esős évszak beköszöntével teleszívja magát csapadékkal és kigömbölyödik.

Ekkor a két levél közti nyílás alatt két új levél jelenik meg, melyek fejlődésével a régiek fokozatosan elhalnak. A virágok is innen nőnek ki, melyek lehetnek fehér, sárga vagy akár narancssárga színűek is. Elvetésre alkalmas magokkal.

Kő kaktusz gondozása

Bár a gondozásuk nem igényel nagy szakértelmet, azonban néhány dolgot érdemes betartani:

  1. Jó víz elvezetésű, homokos, laza, humuszban szegény földkeverékbe ültessük.
  2. Nyáron gyakran, de kevés vízzel kell öntözni, de vigyázzunk, hogy ne öntözzük túl és pangó víz se álljon alatta. A sok víz hatására szétrepednek.
  3. Érdemes esővízzel öntözni, ha lehetőségünk van rá.
  4. A világos, napfényes helyeken érzi igazán jól magát ott, ahol közvetlen napfény is éri órákon keresztül.
  5. Tavasszal és nyáron kitehetjük az erkélyre vagy nyitott verandára.
  6. Csak akkor virágoznak, ha hidegben teleltetjük. Télen – decembertől februárig – hűvös, de világos helyen tartsuk, ahol a hőmérséklet 7– 10°C körül van. Ez alatt az idő alatt nem is szükséges locsolni.   
  7. Amennyiben kinőtte az ültető edényét, a szükséges átültetés ősszel javasolt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom