Kukackaktusz

A kukackaktusz vagy más néven korbácskaktusz vagy futó kaktusz hazánkban is az egyik legnépszerűbb kaktusz fajta, mely nagy gondoskodást nem igényel. Dél-Amerikában – főleg Argentína sivatagos területein – őshonos, ahol sűrű növénytakarót alkotva borítja be a talajt. Hazánkban is régóta elterjedt – és nemcsak a kaktuszgyűjtők körében – hiszen rendkívül könnyen tartható és szaporítható gyorsan fejlődő növény.  A kaktuszok főleg ezen tulajdonságai miatt igen kedveltek. A kaktuszgyűjtemények elmaradhatatlan kellékei is, ezek a különleges növények, melyet a narancsos virágai és kukacszerű hajtásai tesznek igazán érdekessé.

Kukackaktusz jellemzői

Az egyik legelterjedtebb és legkönnyebben tartható kaktusz, melyet hazánkban dísznövényként tartanak. Rendkívül gyorsan terebélyesedő szobanövény, mely hamar túlnövi a kaktusz cserepet és dús hajtásai a cserép szélein is túlnőve keltenek igazán szemet gyönyörködtető látványt.

A hajtásai hosszanti irányban bordázottak, melyeket tövispárnák borítanak. A hajtások hossza akár 6-8 cm is lehet, a vastagsága 1 cm körüli. Tavasszal hozza narancsos-pirosas színű tölcsér formájú virágait. Nagyjából három hétig hozza a virágait, melyek szinte az egész növényt beborítják.

Számos hibridje ismert. Ezek lassabb növekedésűek és a hajtások jellemzően felfelé fejlődnek. Sárga, narancs, piros vagy lila virágúak is lehetnek.

Korbácskaktusz gondozása

Nagy gondozást nem igényel, de az alábbiakra érdemes odafigyelni:

  • talajigénye

Ajánlott durva szemcséjű homokkal vagy perlittel elkevert tőzegalapú virágföldbe ültetni, mely jó víz elvezetésű.

  • fényigénye

Fényigényes növény, így mindenképpen napos, világos helyre tegyük. Lakásban déli fekvésű ablakokba, nyáron erkélyre, nyitott verandára, tornácra.

  • vízigénye

Mérsékelt öntözést igényel nyáron is, úgy, hogy két locsolás között hagyjuk a földjét teljesen kiszáradni. A túlöntözést és a pangó vizet nem jól viseli, ne hagyjunk a táljában vizet. Ha felszívta, a maradékot öntsük ki. A túlzottan nedves gyökerek hosszú távon rothadáshoz és akár a teljes növény pusztulásához is vezethetnek.

  • tápoldatozása

Nyáron két-három hetente az öntözővizéhez ajánlott kaktusz tápoldatot adni. Nyár végétől már nem kell adni.

  • teleltetése

Világos, de hűvös helyen teleltessük, ahol a hőmérséklet 10-12 C fok körül van. Télen ritkán kell öntözni éppen csak úgy, hogy ne fonnyadjon.

  • szaporítása

Hajtásokkal könnyedén szaporítható.

  • átültetése

Amennyiben a gyökerei már kijönnek az ültető edény vízelvezető nyílásán, mindenképpen javasolt az átültetése. A szükséges átültetés ősszel javasolt.

Tavasszal, amennyiben kivisszük a növényt, folyamatosan szoktassuk a világos, meleg környezethez. A bimbók megjelenése után már nem ajánlott a fény és hőmérsékleti viszonyokon változtatni, mert a növény ledobhatja a bimbóit.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom