Különleges kaktuszok

A kaktusz fajták rendkívül sokszínűek, és a különleges kaktuszok is nagy számban megtalálhatók közöttük. Igen népszerűek az egész világon. Különlegességük abban rejlik, hogy a szélsőséges időjárási viszonyokhoz rendkívül jól alkalmazkodtak. A száraz, sivatagos területeken, ahol nagyon kevés a csapadék, a testükben vagy a szárakká módosult leveleikben tudják tárolni a vizet. Ilyen például a hordókaktusz. A tüskék segítségével pedig a párologtatási felületük kisebb.

A Dél-Amerikai és Közép-Amerikai száraz, sivatagos területeken élő oszlopkaktuszokat az ott élő helyi népek számos módon felhasználták. Gerendaként a házak építésénél, tüzelőként, de magas, szúrós növényeken tartották a húst is. Gyümölcseiket pedig fogyasztották nyersen és lekvárt is készítettek belőle.

A kaktuszok rendkívül sokfélék alakjukat, méretüket, virágait tekintve, de egytől-egyik nagyon mutatósak. Hazánkban is igazán népszerűek és nemcsak a kaktuszgyűjtők körében. Hiszen gondozásuk nem igényel nagy törődést és azt a keveset gyönyörű virágokkal hálálják meg.

Különleges kaktuszok

Számos igen különleges kaktusz is létezik, ilyenek például a húsevő kaktuszok. Ezek a növények tápanyaghiányos talajban, mocsaras vidékeken őshonosak, és így a rovarokkal pótolják ezeket. Emiatt rovarevő vagy rovarfogó néven is ismertek.  

Különleges kaktusz az éjkirálynő kaktusz is, mely éjjel bontja ki szirmait és akkor virágzik. Szinén a trópusokon őshonos. A párás, meleg kedvez a fejlődésének igazán.

Vannak olyan fajták is, melyek ehető gyümölcsöket teremnek és a gyümölcseikért termesztik is őket. Ilyenek a pitaya kaktuszok vagy a fügekaktuszok is. Ez utóbbiakból lekvárt is készítenek.

Némelyek pedig mérgező tejnedvet tartalmaznak, mint például a kutyatej kaktusz vagy kaktuszpálma. Ezeket érdemes olyan helyen tartani, ahol a gyerekek és a házi kedvencek sem érhetik el.

Az aloe vera pedig gyógyhatásai miatt különleges.

Hazánkban dísznövényként lakásban tartjuk leginkább. Bár ez a kaktusz feng shui értelmében nem szerencsés. Nyáron nyitott, de tűző naptól védett verandán, erkélyen is jól érzik magukat. Fontos az öntözésükre figyelni, mert bár sok kártevőjük nincs, de túlöntözéssel és alul öntözéssel is könnyedén el lehet őket pusztítani.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom