Kutyatej kaktusz

A kutyatej kaktusz – más néven afrikai tejfa – valójában nem kaktusz, hanem levelekkel rendelkező, tövises pozsgás növény. Közép-Afrikából származik, ahol sűrű bozótokban vadon nő, de népszerű kerti növény is. Hazánkban, – a mivel az itteni körülmények nem alkalmasak a szabadban tartására, –szobanövényként tartjuk. Különleges gondoskodást nem is igényel, így bárki könnyedén megpróbálkozhat a tartásával, nem fog csalódni.

A kutyatej – vagy Euphorbia – jellemzői, gondozása

A kutyatej nemzetségébe közel 1700 faj sorolható. Megtalálhatók kerti növényként és szobanövényként is. Jellemzőjük, hogy mérgező tejnedvet tartalmaznak. Természetes környezetében elérheti egy kisebb fa méretét is, ugyanis nem ritka az akár 2-2,5 méteres magasságú sem.

A háromélű kutyatej kaktusz jellemzői

Mérsékelt, meleg éghajlatról származik. Eredeti élőhelyén jellemzően 1,5 méteres magasságúra nő. Jellegzetesen elágazó, gyertyatartó vagy kandeláber alakban fejlődik. A kis, hosszúkás levelei a többszörösen elágazó, háromszög keresztmetszetű szárak élén nőnek. A kutyatejfélék családjába tartozó növény szöveteiben fehér, tejszerű, többnyire mérgező nedv termelődik. Ezért ajánlott úgy elhelyezni a lakásban, hogy gyerekektől, állatoktól védve legyen. Ugyanis már kisebb sérülés esetén is kicsordul a tejnedve. Szaporítás esetén is érdemes erre figyelni és az ápolását is kesztyűben végezni. Óvjuk a bőrünket és a szemünket is, ugyanis bőr-és szem irritációt okozhat.

Szaporítása a hajtások lemetszésével és azok dugványozásával történhet. A gyökereztetni kívánt részek legalább 8-10 cm hosszúak legyenek.

A szabadban nevelt növények kis méretű, fehér vagy sárga virágot hoznak, azonban dísznövényként lakásban tartva jellemzően nem hoz virágot.

Kutyatej kaktuszok gondozása

Bár a gondozásuk nem igényel nagy szakértelmet, azonban néhány dolgot érdemes betartani:

 1. Jó víz elvezetésű, homokos, laza talajba tegyük.
 2. Mérsékelten öntözzük a nyári időszakban is csak hetente egyszer, ha a talaj felszíne már kiszáradt. Ősszel csökkentsük az öntözését.
 3. Pangó víz ne álljon alatta.
 4. Tavasszal és nyáron havonta egyszer ajánlott kaktusz tápot is adni neki.
 5. Kedveli a világos, fényes helyeket.
 6. Tavasszal és nyáron kitehetjük az erkélyre vagy nyitott verandára, de tűző nap ne érje.
 7. Télen hűvös helyen – 7-10°C körül – tartsuk. Ilyenkor havonta egyszer és csak minimálisan öntözzük.  
 8. Amennyiben kinőtte az ültető edényét, a szükséges átültetés tavasszal javasolt.
 9. Nagyobb méretű növény esetében érdemes támasztékot alkalmazni.

Az afrikai tejfa fajtái

Számos fajtája ismert hazánkban is. Többek között:

 • a Pompás kutyatej
 • a Mikulásvirág
 • a Töviságú kutyatej
 • a Tövisélű kutyatej
 • a Tarka kutyatej

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom