Levélkaktusz

A levélkaktusz – más néven Epiphyllum – különböző kaktusz fajták keresztezésének eredménye, ezáltal egy hibrid fajta. Rendkívül mutatósak – főleg a 15-20 cm nagyra is megnövő virágaival – és nemcsak a gyűjtők kollekcióiban található meg. Számos otthonnak dekoratív dísze, mely különleges gondoskodást nem is igényel, így bárki könnyedén megpróbálkozhat a tartásával, nem fog csalódni. Tüskéi nincsenek, így sokan nem is tekintik kaktusznak. Ugyanis tövise van, mégsem rózsa, mivel hajszálszerű képződményeket visel a hajtásszéleken és az ízeknél.

Levélkaktusz jellemzői

A kaktuszok családjába tartozó nemzetség, melynek 15 faja ismert. Eredendően fán található, a meleg párás levegőt kedveli és a lombkorona által megszűrt fény bőven elegendő a fejlődéséhez. Gyökerei a fakéreg repedésébe, az ágak között összegyűlt humuszba kapaszkodnak. A nevével ellentétben pedig nincsenek levelei, mivel, amit annak vélünk, az tulajdonképpen a szára. Napjainkra számos keresztezéssel létrejött faja van, de az eredeti fajok virágai csak egy éjszakára bontják ki virágaik szirmait. A virágok a szárak végein fejlődnek. A számos keresztezésnek köszönhetően a különböző hibrid fajták sárga, narancssárga, rózsaszín, piros, sőt akár lila virágokat is növesztenek. Ezek azonban nem illatosak.

Levélkaktuszok gondozása

Bár a gondozásuk nem igényel nagy szakértelmet, azonban néhány dolgot érdemes betartani, ha szépen virágzó növényeket szeretnénk.

 1. Jó víz elvezetésű talajba tegyük (pl. orchideaföld), ahol a gyökérzete is levegősen tud lenni.
 2. Csak akkor öntözzük tavasztól késő nyárig, ha a talaj felszíne már kiszáradt.
 3. Pangó víz ne álljon alatta.
 4. A növekedési időszakban kéthetente ajánlott kaktusz tápot is adni neki.
 5. Tavasszal és nyáron szereti a párás, meleg helyeket, de tűző napra ne tegyük. Ilyenkor kitehetjük az erkélyre, akár nyitott verandára is. A cserép köré helyezünk nedves kavicsot.
 6. Télen hűvös helyen – de 10°C alatt ne – tartsuk. A növekedési időszakban minimum 15 °C-os télikertben, vagy lakás előszobájában, világos helyen neveljük.
 7. Ebben a nyugalmi időszakban éppen hogy nedves földben tartsuk egészen a bimbózásig.
 8. Majd emelhető a hőmérséklet és az öntözés gyakorisága is.
 9. Ha elvirágzott nyugalmi időszakra van szüksége, tegyük félárnyékos helyre.
 10. Amennyiben kinőtte az ültető edényét, augusztusban javasolt az átültetése.
 11. A teljes nyugalmi időszaka szeptember és január között van, ebben az időszakban az öntözését csökkenteni kell.
 12. Novembertől tartsuk hűvös helyen.
 13. Szaporítása levéldugványokkal történik.
 14. Nagyobb méretű növény esetében érdemes támasztékot alkalmazni.

Levélkaktuszok visszavágása

A virágok elnyílása után a már idősebb szártagokat érdemes le is vágni. Ezzel ugyanis serkenthetjük az újabb hajtások növekedését és egészségesebb, átláthatóbb növényt kapunk.

Betegségei

A túlöntözését a növény végi rothadás jelzi. Amennyiben viszont kevés vizet kap a levelei fonnyadnak, ráncosak lesznek. Mindenképpen érdemes az öntözésére odafigyelni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom