Medvetalp kaktusz

A Medvetalp kaktusz – más néven Fügekaktusz vagy Opuntia kaktusz – a gyümölcstermő kaktuszok közé tartozik. A többi kaktusz fajtával szemben ez nem a mexikói száraz területeken őshonos, hanem onnan északabbra Arizona, Kolorádó, Texas, Új-Mexikó mérsékelt övi területein, ahol a tél rendkívül zord, a nyár viszont hosszantartóan száraz és nagyon forró.

Ezek a talpszerű, párnás hajtásokat növesztő növények, amelyeket apró száracskák kapcsolnak össze ott vadon nőnek. Hamar elterjedtek a Földközi-tenger száraz, forró nyarú területein is. Így találkozhatunk velük a horvát, olasz vagy a török tengerpartokon egyaránt. Nagy termetű – bár az oszlopkaktuszoknál alacsonyabbra nő – a 6-8 méteres magasság sem ritka közöttük.  

Fügekaktusz jellemzői

Magasra növő, ritkás tüskézettségű, gyorsan növő, évelő növény, melynek hajtásrendszere sokszorosan elágazó, szártagjai lapítottak, tojásdadok. Sárga virágait tavasszal hozza. Tuna néven ismert gyümölcse – mely ehető – tojásdad vagy körte formájú, 5-6 cm-es, melyeken apró tüskék vannak. Színe lehet sárga, piros, de akár lila is. Íze leginkább a görögdinnyére emlékeztető, rendkívül egészséges, Dél-Amerikában gyógynövényként is hasznosítják. Mexikóban az egyik legjelentősebb táplálék, a kukoricával és tequila agavéval együtt, ahol nyersen vagy szárítva fogyasztják.

Medvetalp kaktusz gondozása, nevelése

Ültetése tőzegalapú talajba történjen, melyhez egyharmadrész kertészeti homokot is adjunk. Figyeljünk arra, hogy jó víz elvezetésű talajba kerüljön. Jól nevelhető cserépben is, de zománcozott edénybe ne tegyük. Az edény alján legyen vízelvezető lyuk, ezen keresztül a gyökerei lélegezni is tudnak. Sziklakertbe is ültethető. Hazai időjárási körülmények között a teleket is jól bírja. Bár, ha biztosra szeretnénk menni, télen inkább üvegházban tartsuk.

Könnyen nevelhető növény. Növekedése kora tavasztól őszig történik, ekkor több vizet igényel. Két öntözés között mindig hagyjuk teljesen kiszáradni a földjét. Túlöntözéssel tudjuk elpusztítani. Vízben sose álljon! Télen nagyon kevés vizet igényel. Ilyenkor éppen csak annyi vizet adjunk neki, hogy a párnás levelei ne zsugorodjanak össze.

Közvetlen napfényben érzi legjobban magát, így a napos ablakpárkányok ideális helyek számára. Az alacsony páratartalom is megfelelő számára.

Tápoldatozni csak a növekedési időszakban – tavasszal, nyáron – szükséges havonta egyszer. Ehhez használjunk kaktusz tápot.

Hajtásait vízpermettel tudjuk letisztítani, de ilyenkor ne érje tűző nap.

Fügekaktusz kártevői

Ezt a kaktuszt elsősorban a gyapjastetvek és a gyökértetvek támadhatják meg. Az előbbiek a hajtások ízületeinél láthatók, denaturál szeszbe mártott vattával tudjuk lemosni őket. Az utóbbiak a növény gyökerénél a viaszos védőréteg alatt találhatók. Ellenük langyos vízben feloldott megfelelő rovarírtó szerrel tudunk védekezni, mellyel a földjét kell megöntözni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom