Mérgező kaktuszok

A kaktuszok rendkívül szívós növények, melyek között vannak ehető gyümölcsöt termő és mérgező kaktuszok is. A kaktusz fajták nagy része a Dél-Amerikai, illetve Közép-Amerika száraz, sivatagi területeken őshonos. Más fajták a trópusi-, szubtrópusi erdőkből származnak. Rendkívül sokfélék alakjukat, méretüket, virágait tekintve, de egytől-egyik nagyon mutatósak. Hazánkban is sokan tartanak és nemcsak a kaktuszgyűjtők. Bár lakásban tartva a kaktusz a feng shui szerint nem szerencsés, mégis egyszerű gondozása miatt nagyon népszerű. Megfelelő körülmények között tartva pedig igen mutatós virágokat növeszt, így hálálva meg a törődést.

Mérgező kaktuszok

A kaktuszoknak sok fajtája ismert. Vannak közöttük szúrós, tüskések és tüske nélküliek is. Ez utóbbiak jellemzően az epifita kaktuszok, melyek az őserdők fáin élnek.

A kaktuszoknak jellemzően a szúrása okoz kellemetlen tüneteket, akár hosszabban tartó gyulladást is. Ennek elkerülése érdekében érdemes a kaktuszok gondozását védőkesztyűben végezni. Ugyanis kaktusz allergia is létezik, mely elsősorban a szúrások következtében jelentkezhet. Bizonyos kaktusz fajták pedig akár annyi allergén anyagot is tartalmazhatnak, melyek már egy kis szúrás hatására is – napokig, de akár hetekig tartó – gyulladást okozhatnak.

Kifejezetten mérgező kaktuszok nincsenek, olyanok vannak, amik hallucinációt okoznak, ha túlzottan sokat fogyasztanak belőle.  

De például a háromélű kutyatej kaktusz vagy a kaktuszpálma mérgező tejnedvet tartalmaz, mely a bőrrel érintkezve, vagy akár szembe kerülve is okozhat kellemetlen tüneteket.

Ezeket a növényeket érdemes magasabban tartani, hogy sem a gyerekre sem a lakásban tartott kedvenceinkre ne legyenek veszélyesek.

Amennyiben mégis megszúrtak bennünket:

  • távolítsuk el a bőrből a tüskéket egy csipesz segítségével
  • a helyét fertőtlenítsük le

Ha a gyulladás nem múlik el és a fájdalom fokozódik, érdemes orvost felkeresni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom