Mini kaktusz

A mini kaktusz napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend és nemcsak a kaktusz gyűjtők körében. Bár a kaktusz feng shui szerint a lakásban nem szerencsés a szúrós növények tartása, sokak számára nagyon kedveltek ezek a növények. Népszerűségüknek több oka is van. Az egyik – és talán a legfontosabb –, hogy nem igényelnek nagy gondozást. Nevelésük kis gondoskodás és odafigyelés mellett, gyönyörű növényeket eredményez. Másik, hogy nagyon dekoratívan összeültethetők különböző kaktusz tálakba. Továbbá a helyigényük is elhanyagolható, főleg, ha mini kaktusz fajtákat ültetünk.

Kaktuszok

A kaktuszok a száraz, sivatagi területeken (főleg Dél-Amerikában) őshonosak. Rendkívül ellenálló növények, melynek a levelei szúrós tüskékké, tövisekké alakultak, hogy a sivatag szélsőséges klímájában is meg tudjanak élni. Így kevesebb nedvesség párologtatásával tovább bírják az éltető csapadék nélkül. Ennek megfelelően a szárukban vagy a testükben képesek a vizet eltárolni.

Formájuk igazán változatos, hiszen van hosszú oszlop, henger, de gömb és lapos formájú is. Vannak rendkívül szúrósak és tüske nélküliek is. Számos fajtájuk megtalálható a sivatagi és a trópusi-, szubtrópusi területeken is. Igazán változatos növények, melyeket hazai körülmények között főleg lakásban, dísznövényként tartunk.

Mini kaktusz fajták

A kaktuszok hosszú ideig, lassan növekednek, azonban vannak kis méretű kaktuszok, pozsgások is. Bármelyik ültethető kaktusztálakba. A gyerekek között is nagyon népszerűek ezek a mini növények.

Kis méretű kaktuszok, melyek nem növekednek nagyra:

Ez utóbbi főleg nagyon népszerű a kaktuszokat kedvelők körében, hiszen csodálatosan mutat, mikor virágzik.

Mini kaktusz gondozása, nevelése

A mini kaktuszok gondozása megegyezik a nagyobb méretű kaktuszok gondozásával. Fontos, hogy jó víz elvezetésű talajba kerüljön, napos, világos helyre tegyük. A pangó vizet nem viselik jól, így öntözésüknél fontos figyelni rá, hogy csak akkor locsoljuk, ha a talaja már kiszáradt és a tálkájában se maradjon víz. Teleltetésük során világos, de hűvös helyet kell találni számukra, ahol 10-12 fok körüli hőmérséklet van.

Ültethetők tálakban vegyesen a lakás díszítésére, de sziklakertekben is nagyon jól mutatnak. Érdemes többféle méretű, formájú és különböző virágokat hozó növényeket együtt összeültetni. Készen is megvásárolhatók, de mi magunk is alkothatunk ilyen kompozíciókat.

Érdekességek: zsebkaktuszok

A zsebkaktuszok a mini kaktuszok mini tárolókban. Napjainkban egyre nagyobb teret hódít a Japánból indult őrület: a miniatűr élő növény a miniatűr tárolóban.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom