Nyuszifül kaktusz

A Nyuszifül kaktusz – más néven Angyalszárny kaktusz vagy lapos kaktusz – Közép-Amerikából származik és Amerika szinte minden részén honos. A sivatagtól a nedves talajig bárhol megtalálható. Jellemzője a nyuszifülekhez hasonló párnás levele. A gyümölcstermő kaktuszok közé tartozik. Több típusa ugyanis ehető gyümölcsöt terem, melyet sok helyen gyümölcseiért termesztenek is.

Ezek a jellegzetes fülecskéket, párnás hajtásokat növesztő növények, amelyeket apró száracskák kapcsolnak össze Amerikában vadon nőnek. Azonban igen elterjedtek a Földközi-tenger azon területein is, ahol száraz, forró a nyár. Ezért találkozhatunk velük a horvát, olasz vagy a török tengerpartokon egyaránt.

Nyuszifül kaktusz jellemzői

Az Opuntia kaktuszcsoport számtalan típust tartalmaz a nagyon kicsiktől egészen a nagy termetűekig, a 6-8 méteres magasság sem ritka közöttük.  Évelő növény, melynek hajtásrendszere sokszorosan elágazó, szártagjai lapítottak, tojásdadok. Hatalmas piros, sárga vagy narancssárga virágait tavasszal hozza, melyek miatt tökéletesen bevált dísznövényként is.

Ehető gyümölcsei – melyet tuna néven ismerünk – 5-6 cm-es, tojásdad vagy körte formájú, amit apró tüskék borítanak. A gyümölcs színe lehet sárga, piros, de akár lila is. Íze leginkább a görögdinnyére hasonlít, rendkívül egészséges, Dél-Amerikában gyógynövényként is hasznosítják. Mexikóban nyersen vagy akár szárítva is fogyasztják. Itt az egyik legjelentősebb táplálék, a kukoricával és tequila agavéval együtt.

Nyuszifül kaktuszok gondozása, nevelése

Könnyen nevelhető növény. Melynek ültetése és gondozása sem bonyolult. Ültetése tőzegalapú talajba történjen, melyhez egyharmadrész kertészeti homokot is adjunk. Figyeljünk arra, hogy jó víz elvezetésű talajba kerüljön. Ültethetjük sziklakertbe, de cserépbe egyaránt. Ha cserépbe ültetjük, az edény alján legyen vízelvezető lyuk, ezen keresztül a gyökerei lélegezni is tudnak. A pangó vizet nem szereti, ne álljon alatta víz. Hazai időjárási körülmények között a teleket is jól bírja.

A növekedési időszaka kora tavasztól őszig tart, ebben az időszakban több vizet igényel. Két öntözés között mindig hagyjuk teljesen kiszáradni a földjét. Ugyanis túlöntözéssel tudjuk elpusztítani. A pangó víz is árt neki, mivel a gyökerei így nem tudnak lélegezni és berohadnak. Ezért vízben sose álljon! Télen nagyon kevés vizet igényel. Ilyenkor elegendő neki annyi víz, hogy a párnás levelei ne zsugorodjanak össze.

A napfényt és a meleget nagyon szereti, így ideális helyek számára a déli elhelyezkedésű ablakpárkányok. Az alacsony páratartalom is megfelelő számára.

Tápoldatozni csak a növekedési időszakban – tavasszal, nyáron – szükséges havonta egyszer. Ehhez ajánlott kaktusz tápot használni.

Hajtásait vízpermettel tudjuk letisztítani, de ilyenkor ne érje tűző nap.

Lapos kaktusz kártevői

A nyuszifül kaktusz elsődleges kártevői a gyapjastetvek és a gyökértetvek. A gyapjastetvek a hajtások ízületeinél láthatók. Ha már megtámadták a növényt, denaturál szeszbe mártott vattával tudjuk lemosni őket. A gyökértetvek a növény gyökerénél a viaszos védőréteg alatt találhatók. Ellenük langyos vízben feloldott megfelelő rovarírtó szerrel tudunk védekezni, mellyel a földjét kell megöntözni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom