Orchidea kaktusz

Az orchidea kaktusz a levélkaktuszok nemzetségébe tartozó növény, melyek bokros vagy kapaszkodó növekedésű kaktuszfélék. Amit pedig levélnek vélünk, az valójában a vízraktározásra módosult szára a növénynek. Jellemzően Közép- és Dél-Amerikában, a meleg és trópusi vidékeken őshonosak. Ezeken a területeken a nagy fák ágvilláiban összegyűlt humuszfélékben, de a növények kérgén is növekednek, fejlődnek. Származásuktól függetlenül sokfelé elterjedtek, ahol már a gyümölcsükért is termesztik őket.

Orchidea kaktusz jellemzői

Ezeket a növényeket – melyek a fák lombkoronájában, a fák kérgén élnekepifita növényeknek is nevezik. Ide tartoznak az orchideák, a broméliák is többségükben, valamint a különféle páfrányok és néhány kontyvirág egyaránt.

Az orchidea kaktusz bokros vagy kapaszkodó növekedésű kaktuszféle. Nevét a különlegesen szép, nagy méretű virágairól kapta, melyek hasonlatosak az orchidea virágához.

Ez a különleges növény akár 10-12 centiméter átmérőjű virágot is növeszt. Ezeket számtalan keskeny, kihegyesedő végű szirom alkotja, amelyek gyűrűjében helyezkednek el a légies porzószálak és a szintén vékony és kihajló bibe. A virágot, sok rokonához hasonlóan, éjszakai állatok – főleg denevérek – porozzák be.

Az orchidea kaktuszok gondozása, nevelése

Bár a gondozásuk nem igényel nagy szakértelmet, azonban néhány dolgot érdemes betartani:

 1. Jó víz elvezetésű, homokos, laza, levegős földkeverékbe ültessük, melyet érdemes trágyával és fenyőkéreggel is elkeverni.
 2. A levegős közegben nem rothadnak be a gyökerek túlöntözés esetén, vagy nyáron a nagy melegben sem főnek meg a gyökerek. Így ugyanis a legnagyobb melegben is szárazon marad a fakéregnek köszönhetően.
 3. Több vizet igényel, mint általában a kaktuszok, de ne öntözzük túl és pangó víz se álljon alatta.
 4. Tavasszal és nyáron bőségesen kell öntözni és kéthetente egyszer ajánlott kaktusz tápot is adni neki.
 5. A világos, napfényes helyeken érzi igazán jól magát.
 6. Tavasszal és nyáron kitehetjük az erkélyre vagy nyitott verandára.
 7. Csak akkor virágoznak, ha hidegben teleltetjük. Télen – decembertől februárig – hűvös, de világos helyen tartsuk, ahol a hőmérséklet 8– 10°C körül van. Ez alatt az idő alatt ritkábban kell öntözni.   
 8. Nyáron – júniustól augusztusig van a növekedési időszaka, ekkor már rendszeres öntözést igényel úgy, hogy a gyökerei is vízhez jussanak.
 9. Érdemes esővízzel öntözni, ha lehetőségünk van rá, inkább felülről öntözzük.
 10. Amennyiben kinőtte az ültető edényét, a szükséges átültetés ősszel javasolt.
 11. Szeptember végén, október elején ajánlott újra bevinni a lakásba.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom