Őszapó kaktusz

Az őszapó kaktusz nevét a mókás megjelenésének köszönheti. Hívják őszapófej kaktusznak, de szőrös kaktusznak is. Akárcsak számos kaktusz, ez is Mexikóban őshonos, mely napjainkra már veszélyeztetett faj. Eredeti élőhelyén akár a 10-12 méteres magasságot is eléri, oszlopszerűen fejlődik. 12-20 éves korában virágzik először, mely virágokat a növény csúcsán lévő szőrsapkában hozza.

Hazánkban is nagyon népszerű, szinte minden kaktuszgyűjteményben megtalálható. Gondozása nem igényel nagy odafigyelést.  

Az őszapó kaktusz vagy szőrös kaktusz jellemzői

Hazánkban az őszfejapót szobanövényként tartjuk, így maximum 30 cm magasságúra és 8-10 cm szélességűre nő és virágot is csak nagyon ritkán hoz. Különlegessége a rügyszemölcsökből fejlődő hosszú, gyapjas, fehér szőrzet, ősz szakállhoz hasonló szőrképlet, mely szigetelőanyagként védi a növényt az extrém környezeti hatásoktól.

Rendkívül jól tűri a szárazságot, de a nedvességre nagyon érzékeny. Érdekessége, hogy minél több fény éri, annál hosszabb szakállt növeszt.

Az őszapófej gondozása

Bár a gondozásuk nem igényel nagy szakértelmet, azonban néhány dolgot érdemes betartani:

  1. Jó víz elvezetésű, homokos, laza talajba tegyük.
  2. Mérsékelten öntözzük, a nyári időszakban is csak akkor, amikor a földje már teljesen kiszáradt. Ősztől tavaszig elegendő havonta öntözni.
  3. Ne öntözzük túl és pangó víz se álljon alatta, mert túlöntözve rothadás léphet fel.
  4. Tavasszal és nyáron havonta egyszer ajánlott kaktusz tápot is adni neki.
  5. Kedveli a világos, fényes helyeket.
  6. Tavasszal és nyáron kitehetjük az erkélyre vagy nyitott verandára, de tűző nap ne, csak szórt fény érje. Minél több fény éri, annál hosszabb szakállt növeszt. Fény hatására ez vékony és hosszú lesz.
  7. Télen hűvös helyen – 5-15°C körül – tartsuk. Ilyenkor maximum havonta egyszer és csak minimálisan öntözzük, éppen csak úgy, hogy ne száradjon ki. Sörtéit ne érje víz, mert attól rothadásnak indulhat. Erre főleg a téli időszakban érzékeny.
  8. Amennyiben kinőtte az ültető edényét, a szükséges átültetés tavasszal javasolt. Érdemes két-háromévente átültetni. Ilyenkor húzzunk vastag kesztyűt, mert a szőrök alatt szúrós tüskék vannak.
  9. Nagyobb méretű növény esetében érdemes támasztékot alkalmazni.
  10. Csak sarjakról szaporíthatjuk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom