Oszlopkaktusz

Az oszlopkaktusz Dél-Amerikából származó magasra növő kaktuszfaj, mely számos szabálytalan keresztmetszetű, oszlopszerű hajtásokból áll. A mérete egészen változatos, eredeti helyén – Dél-Argentína, Bolívia és Mexikó száraz területein – a 15-20 méteres magasságú sem ritka. Itthoni körülmények között 20-150 cm a jellemző.

Oszlopkaktuszok ültetése

Ültetésénél figyeljünk arra, hogy olyan virágcserépbe ültessük, aminek az átmérője megegyezik a kaktusz magasságának a felével.

Ültetéséhez kavicsos talajt válasszunk ültető közegül. Fontos, hogy jó víz elvezetésű, homokos talajba kerüljön. Tápoldatozása tavasszal a növekedési időszakban ajánlott. A paradicsomhoz használt tápoldat megfelelő számára. Vagy alacsony nitrogéntartalmú, magas káliumtartalmú szintén megfelelő. Ezt 1:4 arányos hígításban kell használni. Nyáron elég havonta egyszer alkalmazni, télen egyáltalán nem szükséges.

Virágait késő ősszel és télen hozza megfelelő körülmények között tartva.

Sivatagi kaktuszok nevelése, gondozása

Könnyen nevelhető növény akár lakásban is, mivel nincsenek nagy igényei. A napfényes, alacsony páratartalmú helyiségekben érzi jól magát akár ablakpárkányon, vagy az ablak előtt. A 15-26 °C közötti hőmérsékletet az ideális számára. Ha nyárra kitesszük a szabadba fokozatosan szoktassuk hozzá a közvetlen napfényhez, különben megéghet.

Növekedése kora tavasztól őszig történik, ekkor több vizet igényel. Azonban a talajának ilyenkor is szinte száraznak kell lennie. Túlöntözéssel tudjuk elpusztítani. Vízben sose álljon! Télen nagyon kevés vizet igényel.

Oszlop kaktuszok kártevői

A kaktusz tüskéi megvédik a növényt a kártevőktől, és a növény lehűlését is segítik. Azonban a tüskék ellenére is vannak kártevői: a pajzstetű, a teknős pajzstetűre, a takácska és a levéltetű is.

A kaktusz tövise köré gyűlnek teknős pajzstetűk, melyek azonban egy kisebb fogkefével könnyedén eltávolíthatók. A rovarirtó szerek hatásosak az egyéb kártevők esetén.

Oszlopkaktusz fajták

Saguaro

Vagy más néven kandeláberkaktusz, melyet főleg a westernfilmekből ismerhetünk. Jellegzetes a magasra növő oszlopból szétágazó oldalágai gyertyatartóra emlékeztetnek. Akár a 15 méteres magasságot is eléri, rendkívül jól bírja a szárazságot.

Érdekesség róla, azon túl, hogy Arizona nemzeti jelképe, akár 150 évig is él.  A Saugaro Nemzeti Parkban (USA – Arizona) volt látható a faj legidősebb ismert példánya. A 300 éves, 12,5 méter magas Vén Nagyapó nevű kaktusz matuzsálem az 1990-es években pusztult el.

Perui oszlopkaktusz

Eredetileg Peru Andok hegységbeli részéről származó, erősen szúrós, tüskés örökzöld növény. Hazai körülmények között 20-150 cm megnövő fajta.

Érdekesség róla: egyes kutatások szerint ez a növény küszöböli ki leghatékonyabban a mágneses sugárzást. A mindennapi életünkben a számítógépek, a tv-k, a mikrohullámú sütők, a villanytűzhelyek, az elektromos fűtőtestek, az elektromos hőtakarók, a hajszárítók, a fénymásolók, faxok stb. által keltett elektromosság negatívan hat a szervezetünkre. Fáradékonyságot, fejfájást okozhat, mely negatív hatásokat az oszlopkaktusz képes csökkenteni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom