Pálcika kaktusz

A pálcika kaktusz többféle néven is ismert, mint például korall kaktusz vagy vesszőkaktusz. Eredeti élőhelye a Dél-Amerikai őserdőkben van, és inkább tűnik pozsgás növénynek, mint kaktusznak. Nálunk dísznövényként, de származási helyén haszonnövényként tartják. Ott hosszú leveleinek a rostjából kötelet, madzagot készítenek. Terméseit nyersen gyümölcsnek fogyasztják.

Álkaktusznak is nevezik, mivel egyáltalán nem hasonlít sem formájában, sem leveleit tekintve a kaktuszokhoz, de tulajdonképpen egy epfita kaktusz.

Vesszőkaktusz vagy pálcika kaktusz jellemzői

Eredeti élőhelyükön ezek a növények jellemzően a fák lombkoronájában, a fák kérgén élnek. Hosszan lecsüngő vagy kúszó 1,5-2 m hosszú szárakat is növeszt. Levelei hosszú, vékony csüngő szárak, melyek fajtától függően lehetnek világosabb vagy sötétebb zöld színűek egyaránt. Jellemzően csupasz hajtások, de bizonyos fajok hajtásait apró szőrök borítják. Jellegzetes apró, csillag alakú virágokat hoz, melyek számos színben és formában előfordulnak.

Pálcika kaktuszok nevelése, gondozása

Bár a gondozásuk nem igényel nagy szakértelmet, azonban néhány dolgot érdemes betartani:

  • talajigény

A jó víz elvezetésű, laza, levegős földkeverék az ideális számára, melyet érdemes tőzeggel vagy fenyőkéreggel is elkeverni. Ugyanis a levegős közegben nem rothadnak be a gyökerek túlöntözés esetén, illetve nyáron a nagy forróságban sem főnek meg a gyökerek.

  • vízigény

Kicsivel több vizet igényel, mint általában a kaktuszok. De ne öntözzük túl és pangó víz se álljon alatta. Elegendő másfél-két hetente – lehetőség szerint esővízzel felülről – öntözni. Nem szükséges alá tálka sem, főleg, ha felfüggesztjük. Úgy a gyökerei is jobban tudnak szellőzni és pangó víz sem veszélyezteti. Párásítást nem igényel.

  • tápoldatozás

Tavasszal – a növekedési időszakban – érdemes bőségesebben öntözni és havonta egyszer ajánlott kaktusz tápot is adni neki.

  • helyigény

A világos, napfényes, meleg helyeken érzi igazán jól magát. Tavasszal és nyáron kitehetjük a szabadba: erkélyre vagy nyitott verandára, tornácra egyaránt. De egész évben meleg helyen szeret lenni. 18– 25°C körüli hőmérsékleten érzi legjobban magát.

  • átültetése

Amennyiben a gyökerei már kijönnek az ültető edény vízelvezető nyílásán, mindenképpen javasolt az átültetése. A szükséges átültetés ősszel javasolt. Virágzáskor ne mozgassuk.

  • szaporítása

Mivel sok magot hoz, maggal, de dugványozással is szaporítható.

TIPP: Vigyázzunk a leveleire, mert rendkívül érzékenyek, nagyon könnyen letörhetnek. Ha nagyon kusza, vagy megnyúlt, akkor érdemes visszavágni, formára alakítani a hajtásokat.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom