Papsapka kaktusz

A papsapka kaktusz vagy más néven papsüveg kaktusz különlegessége, hogy nem borítják tüskék. Formája a római katolikus püspökök, illetve bíborosok süvegére emlékeztető. A kaktuszfélék családjába tartozik és a csillagkaktusz nemzetség tagja. Mexikó északi és középső területein őshonos, mely leggyakrabban mészkövön kialakult talajon növekszik. Rendkívül mutatós dísznövény, mely igen népszerű hazánkban is és nemcsak a kaktuszgyűjtők körében.

Ezek a lassan növő kaktusz fajok nem rendelkeznek tüskékkel, és nagy hasonlóságot mutatnak a tengeri csillagokkal, mivel felülnézetből csillag alakúak. Különböző fajtáik bordásak, melyek között vannak 3-8 (nagyon ritkán akár 10) bordával rendelkezők is. Szürkés, kékes, zöldes fedőszínük sima, esetleg világos foltos. Magasságuk kifejlett állapotban sem nagyobb 15-25 cm közötti méretűnél.

Papsapka kaktusz jellemzői

Ennek a kis termetű gömbkaktusznak a bordái csúcsosak, és mivel az alapjuk nagyon széles, a kaktusz fölülnézetben csillag alakú. A csillag alakú növény kékeszöld színű, sima felületű, szárán esetleg nemezes pöttyök találhatók. Kissé gömbölyded, de inkább szögletes formájú, bordákkal növelt kisméretű kaktusz fajta. Nem rendelkezik tüskékkel, helyette fehér és bíborszínű pamacsok láthatók a felületén.

A bordával tagolt növény közepén található a bimbóudvar, melyben a virágait hozza. Virágot először 4-5 éves korára nevel. Májustól szeptemberig többször is nyílik. Ekkor kb. 6-7 cm nagyságú kehelyszerű élénk színű – jellemzően sárga – virágok nyílnak a közepén. 2-3 nap után elnyílnak. Melyekből piros színű, hosszúkás, apró tövises termés lesz. Ez nem ehető. Bár számos kaktusz fajta termése ehető is. 

Papsüveg kaktusz gondozása, nevelése

Bár a gondozásuk nem igényel nagy szakértelmet, azonban néhány dolgot érdemes betartani:

  • talajigény

A jó víz elvezetésű, laza, levegős földkeverék az ideális számára, melyet érdemes kaviccsal elkeverni. A levegős közegben nem rothadnak be a gyökerek túlöntözés esetén.

  • vízigény

Nem igényel sok vizet. Nyáron elegendő hetente egyszer öntözni. De ne öntözzük túl és pangó víz se álljon alatta. Érdemes esővízzel öntözni úgy, hogy a növényt ne érje víz.

  • párásítás

Alacsony páratartalmú növény, így a párásítására nincs szükség.

  • tápoldatozás

Tavasszal – a növekedési időszakban – érdemes esetleg havonta tápoldatozni, de el is hagyható.

  • fényigény

Kifejezetten magas a fényigénye, ezért mindenképpen világos, napfényes, meleg helyre tegyük. A fiatal példányokat szűrt fénybe, az idősebbeket már tűző napra is lehet rakni. Tavasszal és nyáron kitehetjük a szabadba: erkélyre vagy nyitott verandára, tornácra egyaránt. Tűző napra csak fokozatosan tegyük, hogy meg tudja szokni a szoba utáni szabad napfényes helyet. 

  • teleltetése

Csak akkor virágoznak, ha hidegben teleltetjük. Télen hűvös, de világos helyen tartsuk, ahol a hőmérséklet csupán 5– 6°C körül van. Ez alatt – azaz októbertől márciusig – nem szabad locsolni sem.    

  • átültetése

Amennyiben a gyökerei már kijönnek az ültető edény vízelvezető nyílásán, mindenképpen javasolt az átültetése. A szükséges átültetés ősszel javasolt.

  • szaporítása

Szinte kizárólag vetőmaggal történik. Ritkán oszlop alakú kaktuszokra is oltják.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom