Parasztkaktusz

A parasztkaktusz hazánkban is az egyik legnépszerűbb kaktusz fajta, mely nagy gondoskodást nem igényel. Dél-Amerikában – főleg Dél-Brazília, Uruguay és Észak-Argentína sivatagos területein – őshonos. Hazánkban is régóta elterjedt – hiszen már a falusi házak verandán is megtalálható – könnyen tartható növény.  Hívják tengerisün kaktusznak is, mely elnevezés a formájára utal. A parasztkaktusz elnevezés pedig arra, hogy már a paraszti házak védett, de napsütötte tornácain is hosszú ideje megtalálható volt. Rendkívül hosszú élettartamú, mivel akár 50-100 évig is elél megfelelő körülmények között. A kaktuszgyűjtemények elmaradhatatlan kellékei.

Parasztkaktuszok jellemzői

A legelterjedtebb és legkönnyebben tartható kaktusz, melynek főleg hibridjeit tartják dísznövényként. Az eredeti fajhoz a rövid, erős tövisekkel rendelkező, fehér virágú változat áll a legközelebb. Bár léteznek halvány-rózsaszín virágú, gyengébben tövises hibridek is.  Az űrlap teteje

Fiatalabb korukban jellemzően 6-14 cm átmérőjű gömbkaktuszok, melyek a növekedésükkel később alacsony oszlopszerű alakot vesznek fel. Bordáinak száma általában 10-16. Általában sok sarjat fejlesztenek, melyek sűrűbben tövisesek, mint a fejlettebb példányok. Virágaik tölcsér alakúak, átlagosan 20 cm hosszúak, és 10-12 cm átmérőjűek. Éjszaka bontják ki szirmaikat és másnap estére már el is nyílnak. A megfelelő körülmények között tartott, egyedek rengeteg virágot hoznak. A virágzásuk tavasz végétől késő őszig több hullámban történik. Termései zöld színűek, éretten szétnyílnak. Magvai szürkés feketék, a mákhoz hasonlóak.

Parasztkaktusz vagy tengerisün kaktusz gondozása

Bár a gondozásuk nem igényel nagy szakértelmet, azonban néhány dolgot érdemes betartani:

  • talajigény

Nem túl igényes a talajtípust tekintve. A kaktuszföld tökéletesen megfelel számára. A jó víz elvezetésű, laza, levegős földkeverék az ideális számára, melyet érdemes trágyával és fenyőkéreggel is elkeverni. Ugyanis a levegős közegben nem rothadnak be a gyökerek túlöntözés esetén, illetve nyáron a nagy forróságban sem főnek meg a gyökerek. Mivel a gyökerei így a legnagyobb melegben is szárazon marad a fakéregnek köszönhetően.

  • vízigény

Inkább a növekedési időszakban öntözzük rendszeresen, de inkább többször kisebb vízmennyiséggel. Két öntözés között a földjét hagyjuk kiszáradni. Ne álljon a táljában víz, mert bár kis túlöntözést még elvisel, de a pangó vizet nem szereti.

  • tápoldatozás

A növekedési időszakban – tavasztól nyáron végéig – ajánlott kaktusz tápot is adni neki, de nem feltétlenül igényli.

  • helyigény

A világos, napfényes, meleg helyeken érzi igazán jól magát. Tavasszal és nyáron kitehetjük az erkélyre vagy nyitott verandára, tornácra egyaránt. Tűző napra ne tegyük, mert ritkán álló tövisei miatt a nap megégetheti. Fokozottan szoktassuk hozzá a naphoz.

  • teleltetése

Csak akkor virágoznak, ha hidegben teleltetjük. Télen – decembertől februárig – hűvös, de világos helyen tartsuk, ahol a hőmérséklet 4– 8°C körül van. Ez alatt az idő alatt nem szükséges az öntözése.   

  • átültetése

Amennyiben a gyökerei már kijönnek az ültető edény vízelvezető nyílásán, mindenképpen javasolt az átültetése. A szükséges átültetés ősszel javasolt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom