Tartalomjegyzék
A Pitaya kaktusz a kaktuszfélék családjába tartozó pitaya gyümölcsöt termő kaktuszok neve. A pitaya ritkábban kaktuszgyümölcs, gyakrabban sárkánygyümölcs néven ismeretes. Dél-Amerikában és Ázsiában őshonos. Vietnámban, Kínában is termesztik és Thaiföldön is találkozhatunk vele. Ehető gyümölcse miatt termesztik, mely rendkívül egészséges. Nevét onnan kapta, hogy a külső héja felépítésében és színében is hasonlít a sárkány bőrének pikkelyeire. A pitaya kaktusz különlegessége, hogy éjszaka virágzik. Rendkívül szúrós növény.
Két fajtája ismert:
- Dél-Amerikai sárkánygyümölcs
Sárga fedőszínű, melynek a húsa fehér, fekete magokkal
- Ázsiai
Piros-zöld fedőszínű, mely húsa piros vagy fehér, szintén fekete magokkal
Pitaya kaktusz gyümölcse
A gyümölcse nagyobb, mint a szintén ehető kaktuszfüge, mely a medvetalp kaktusz fogyasztható termése. Ősszel érik. Többféle változata is van: A sárga héjú változat húsa fehér, fekete magokkal, a piros-zöld héjú változaté pedig piros vagy fehér, szintén fekete magokkal. Fogyasztás előtt a töviseket késsel távolítják el, majd meghámozzák.
Húsa fehér, vörös vagy lila, apró fekete magokkal, melyek nem zavarják a gyümölcsevés élvezetét. Íze üdítően savanykás, a kiviéhez hasonló.
Jellemzően nyersen fogyasztják, vagy gyümölcssalátát készítenek belőle. A lila változatból turmixot is készítenek tej, méz és mentalevél hozzáadásával. Túlzott fogyasztása hasmenést okozhat.
A pitaya kaktusz gyümölcs egészségre gyakorolt hatása
Ez a furcsa kinézetű gyümölcs ízre leginkább az érett kivire hasonlít, állagát tekintve olyan, mint a sárgadinnye. Érdemes rendszeresen fogyasztani, mert rendkívül jótékonyan hat a szervezetre.
Hatásos:
- a szív- és érrendszeri betegségek ellen, melyet főleg a kis magoknak köszönhet
- a magok tele vannak antioxidánsokkal, így a szabad gyökök megkötésében is segít
- magas rost tartalma miatt emésztést – és anyagcserét fokozó
- magas vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönhetően immunerősítő
- A-vitamin tartalmának köszönhetően segít az egészséges szem megőrzésében
- B-vitamin tartalma javítja az idegrendszer állapotát
- foszfor és kalcium tartalma az egészséges csontok fejlődésében és fenntartásában hatásos
- gyulladáscsökkentő
- magas antioxidáns tartalma miatt a bőrre is jótékony hatású
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k
Vissza a kategória cikkeihez