Pozsgások

A pozsgások olyan növények, amelyek rendkívül jól alkalmazkodtak a szárazsághoz, így azt nagyon jól tűrik. Ilyenek a kaktuszok, egyéb sivatagi növények, de hazánkban a kövirózsák és a varjúháj is. Minden kaktusz pozsgás, de nem minden pozsgás kaktusz. Ezek a növények nem vízigényesek, ugyanis megvastagodott húsos törzsükben vagy a leveleikben lévő raktározó sejtekben található szövetekben tárolják a csapadékos időben felvett vizet. Szukkulens növényeknek is hívják őket és a legnépszerűbb szobanövények közé tartoznak.

Pozsgások gondozása, teleltetése

A kaktuszok vásárlása előtt érdemes figyelembe venni, hogy szobába vagy kültérre szeretnénk-e. Ugyanis sok pozsgás nem való szobanövénynek.

Szobanövényeknek kiválóak az alábbiak:

  • majomfa
  • pompás szemölcsliliom
  • pozsafa
  • szanszeviéria (anyósnyelv)
  • szemölcskaktusz

Fontos, hogy jó víz elvezetésű talajba ültessük, ehhez legjobb a kaktuszföld. Tökéletes a diatomaföld vagy kovaföld is, melyet általános virágfölddel kell elkeverni. A diatomaföld ugyanis elnyeli a vizet és gyorsan ki is szárad, így a gyökerek nem nedves közegben vannak.

Mindenképpen szükséges alsó vízelvezető nyílású kaktusz cserép vásárlása, mely lehet laposabb tál cserépedény vagy üveg is. A pozsgások ugyanis nem szeretik sem a nedves közeget, sem azt, ha pang a víz alattuk. Ezzel a gyökere be tud rothadni, mely akár az egész növény pusztulásához is vezethet. Elegendő akkor öntözni, ha a földje már kiszáradt.

Ugyanígy a fényhiány is tönkreteheti őket. Ezek a növények ugyanis rendkívül meleg és fényigényes növények. Azonban a tűző napra ne tegyük, mert megéghetnek a leveleik. Főleg, ha a szobából kivisszük őket szabadba nyáron, akkor kell erre különösen figyelni. Szűrt fény – veranda, tornác – tökéletes számukra, de akár fa alá is kerülhet.

Télálló pozsgás növények

A télálló pozsgások jól viselik a hosszabban tartó fagyokat is.

Ilyenek:

  • télálló kövirózsák: a sziklakertek díszei, melyek sekély tálakba is ültethetők, mivel a gyökereik nem nyúlnak mélyre
  • télálló varjúhájak
  • kristáyvirág

Virágzó pozsgások

Számos virágzó pozsgás van, ezek a teljesség igénye nélkül:

Szaporításuk történhet magról vetéssel, dugványozással és vegetatív szaporítással.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom