Rubinkaktusz

A rubinkaktusz az egyik legnépszerűbb, oltott kaktuszfajta, mely Észak-Paraguay trópusi vidékein honos. Az oltványok két különálló növény együttesét alkotják. Az oltott kaktuszok esetében az alanyt – az alul található gyökeres növény – úgy választják meg, hogy növekedési ritmusa és ápolási, tartási igényei hasonlóak legyenek a nemes igényeihez. Az oltást jellemzően az alany növekedési időszakában – áprilistól októberig – ajánlott elvégezni. Lényeges, hogy az alany növénynek már fejlett gyökérzettel kell rendelkeznie.

Rubinkaktusz

A rubinkaktuszok jellemzően lapos gömb alakú, kevésbé tövises, hajtás szukkulensek. Klorofillt nem tartalmaznak, színük legtöbbször rubinvörös, de lehetnek sárgák, narancssárgák, de akár fehérek is. Ha a növény nem tartalmaz klorofillt, képtelenek fotoszintetizálni, így csak egy másik zöld kaktuszra oltva lehet életben tartani. A rubinkaktuszt általában Trichocereusra oltják. A színes oltvány együtt él az alanynövénnyel, tehát a felső rész, nem az alanynövény virága. Harang alakú, 3-4 cm átmérőjű, sárgászöld, fehér virágokat hoz. Termése hosszúkás bogyótermés.

Rubinkaktusz nevelése, gondozása

Ültetéséhez célszerű kaktuszföldet vagy jó vízáteresztő talajt választani. Szereti a meleg, napfényes helyeket, ablakpárkányon nagyon jól érzi magát. A levegő páratartalmára nem kényes, ezért párásítással nem kell foglalkozni.

Öntözni elég hetente, télen ennél is ritkábban. Akkor célszerű őket újra meglocsolni, ha földjük teljesen kiszáradt! Ekkor locsoljuk meg őket bőségesen, a cserép alátétben akár 1-1,5 óráig is hagyhatjuk a vizet, hogy a növény felszívja a szükséges nedvességet. Ezt követően öntsük ki a felesleget, mert a pangó vizet nem viseli jól.  A rendszeres tápoldatozást meghálálja.

A rubinkaktuszok nem igényelnek téli pihenőidőszakot, egész évben megfelel számukra a szobahőmérséklet.

Magvetéssel vagy dugványozással szaporítható. Érdekessége, hogy a dohányfüstöt jól viseli.

A rubinkaktuszok betegségei

Az öntözésére kell különösen figyelni, mert sem a túl ritka, sem a túl gyakori öntözés nem tesz neki jót. Gyakori öntözés következtében gyökér-, illetve szártő rothadás léphet fel. A rothadás nem csak alulról indulhat, hanem az oltványtól is. Ilyenkor rothadási foltok keletkeznek a színes részen, majd ez tovább terjedve megfertőzi az egész növényt.

A gyökértetvek károsíthatják, mely ellen növényvédő szerekkel védekezhetünk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom