Saguaro kaktusz

A Saguaro kaktusz az oszlopkaktuszok egy fajtája. Ezek Dél-Amerikából származó igen magasra megnövő kaktuszok. Számos szabálytalan keresztmetszetű, oszlopszerű hajtásokból állnak. Dél-Argentína, Bolívia és Mexikó száraz területein őshonosak és a 15-20 méteres magasságú sem ritka közöttük. Hazai körülmények között 20-150 cm a jellemző.

Saguaro kaktusz jellemzői

A Saguaro kaktuszok más néven a Kandeláberkaktuszok, az oszlopkaktuszok legismertebb fajtái. Ezek a jellegzetes westernfilmek elmaradhatatlan kellékei. Nevét onnan kapta, hogy eleinte hordószerű, majd függőlegesen felfelé törő karokat növeszt. Érdekességük, hogy a jellegzetes karokat csak 75 év után kezdik el növeszteni. A bordázott törzsének átmérője 50-70 cm körüli is lehet.

Áprilisban hozza nagy fehér virágait, melyek jellegzetessége, hogy éjszaka nyílnak és csak egy napig maradnak meg, majd el is hervadnak. Ez alatt a kis idő alatt nektárevő denevérek, madarak és rovarok is beporozzák. Ezután érleli magokkal teli, élénkvörös terméseit. Terméseiből bor és lekvár is készülhet.

Rendkívül sokáig élnek a 100-200 év sem ritka közöttük. A megtermett, idős példányok akár az 5-6 tonnát is elérik.

Ez a kaktusz Arizona nemzeti jelképe is. Vadon már csak a Sonora-sivatagban található meg, mely a Saguaro Nemzeti Park része. A Saugaro Nemzeti Parkban (USA – Arizona) volt látható a faj legidősebb ismert példánya. A 300 éves, 12,5 méter magas Vén Nagyapó nevű kaktusz matuzsálem az 1990-es években pusztult el.

Érdekességek róla:

  • az őslakos indiánok a törzsét megszárítva tüzelőként és fáklyaként is használták
  • a terméséből bort és lekvárt is készítettek
  • a szárított húst a kaktusz legmagasabb ágaira tették, így az állatok nem fértek hozzá
  • a telepesek gerendaként használták a törzseket a házak építésénél

Saguaro kaktusz ültetése, nevelése, gondozása

Ültetésénél figyeljünk arra, hogy olyan virágcserépbe ültessük, aminek az átmérője megegyezik a kaktusz magasságának a felével.

Jó víz elvezetésű, homokos talajba kerüljön. Ültetéséhez kavicsot is használjunk ültető közegül. A növekedési időszakban – tavasszal, nyáron – igényli a tápoldatozást. A paradicsomhoz használt tápoldat vagy kaktusztáp megfelelő számára. Nyáron elég havonta egyszer alkalmazni, télen egyáltalán nem szükséges.

Könnyen nevelhető – akár lakásban is – mivel nincsenek nagy igényei. A napfényes, alacsony páratartalmú helyiségekben érzi jól magát ablakpárkányon, vagy az ablak előtt. A 15-26 °C közötti hőmérsékletet az ideális számára. Ha nyárra kitesszük a szabadba fokozatosan szoktassuk hozzá a közvetlen napfényhez, különben megéghet.

Növekedése kora tavasztól őszig történik, ekkor több vizet igényel. Azonban két öntözés között a talajának teljesen ki kell száradnia. Túlöntözéssel lehet elpusztítani. A pangó vizet nem szereti, ezért csak annyi vizet adjunk neki, amennyit a gyökerei felvesznek. Télen nagyon kevés vizet igényel.

Oszlop kaktuszok kártevői

A kaktusz tüskéi megvédik a növényt a kártevőktől, és a növény lehűlését is segítik. Azonban a tüskék ellenére is vannak kártevői: a pajzstetű, a teknős pajzstetűre, a takácska és a levéltetű is.

A kaktusz tövise köré gyűlnek teknős pajzstetűk, melyek azonban egy kisebb fogkefével könnyedén eltávolíthatók. A rovarirtó szerek hatásosak az egyéb kártevők esetén.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom