Sünkaktusz

Az óriás sünkaktusz Mexikó északi részéről és az USA szárazabb vidékeiről származó kaktusz faj. A növény formája szabályos gömb alakú, nálunk legfeljebb 40-50cm átmérőjűre növő, de eredeti élőhelyén a 80-100cm-es példányok sem ritkák. Tövisei jellemzően sárga színűek, tövispárnái bordákká fejlődnek, ezáltal nagyon dekoratív hatást elérve. Szobanövényként az egész világon termesztik.
Hazánkban, – mivel az itteni körülmények nem alkalmasak a szabadban tartására, – szobanövényként tartjuk. Különleges gondoskodást nem is igényel, így bárki könnyedén megpróbálkozhat a tartásával, nem fog csalódni.

Sünkaktusz – anyósülés, gömbkaktusz – jellemzői

A sünkaktuszt hívják anyósülés kaktusznak, de gömbkaktusznak is. Ez utóbbi név rendkívül találó, hiszen szinte tökéletes gömb formájúra fejlődik, növekszik. Eredeti élőhelyén ebben a gömb testében tartalékolja a vizet a hosszan tartó, száraz időszakokra. A gömb forma hosszanti irányban bordázott, mely bordákat sűrűn borítják hosszú, szúrós, sárga tövisek. A tetején sárga, gyapjas csomó található, melyből sárga virágok fejlődnek ki, de csak idősebb (15-20 év) korában. A hazánkban, lakásban tartott növények csak ritkán hoznak virágot.

Sünkaktusz gondozása

Bár a gondozásuk nem igényel nagy szakértelmet, azonban néhány dolgot érdemes betartani:

 1. Jó víz elvezetésű, homokos, laza talajba tegyük.
 2. Mérsékelten öntözzük a nyári időszakban is csak kéthetente egyszer, ha a talaj felszíne már kiszáradt. Ősszel csökkentsük az öntözését.
 3. Pangó víz ne álljon alatta.
 4. Tavasszal és nyáron havonta egyszer ajánlott kaktusz tápot is adni neki.
 5. Kedveli a világos, napfényes helyeket.
 6. Tavasszal és nyáron kitehetjük az erkélyre vagy nyitott verandára, de tűző nap ne érje.
 7. Télen – decembertől februárig – hűvös, de világos helyen tartsuk, ahol a hőmérséklet 10– 12°C körül van (előszoba, világos kamra stb.) Ez alatt az időszak alatt nem szükséges öntözni csak akkor, ha ennél melegebb helyen van, mert olyankor összezsugorodhat.   
 8. Márciustól állítsuk ismét melegebbre és havonta már öntözhetjük is.
 9. Nyáron – júniustól augusztusig van a növekedési időszaka, ekkor már rendszeres öntözést igényel úgy, hogy a gyökerei is vízhez jussanak. Azonban érdemes figyelni, hogy pangó víz ekkor se álljon alatta.
 10. Ebben az időszakban ajánlott kéthetente tápoldatozni.
 11. Amennyiben kinőtte az ültető edényét, a szükséges átültetés ősszel javasolt. Az új ültetőedényben is ugyanolyan mélyre kerüljön, mint előzőleg volt.
 12. Szeptember végén, október elején ajánlott újra bevinni a lakásba.
 13. Ha nagyon sötét helyen tartjuk, leáll a növekedése.

Anyós kaktusz betegségei

Leginkább a nem megfelelő öntözés okozhat benne kárt, ugyanis:

 • ha túl sok vizet kap rothadni és feketedni kezd
 • ha túl keveset, akkor zsugorodik és ráncosodik, puhává válik

Amennyiben a gyökere is rothadásnak indul, már nem lehet a növényt megmenteni.

Megtámadhatja gyapjas tetű, – ebben az esetben a tövisek között kis, fehér, gyapjas csomók láthatók – mely ellen rovarírtó szerrel védekezhetünk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom