Szemölcskaktusz

A szemölcskaktusz egy dúsan sarjadzó, igen látványos törpekaktusz nemcsak, ha virágzik, de akkor főleg. A nevét a spirálisan elhelyezkedő „szemölcsökről” kapta. Ez a kaktusz fajta is Amerikában őshonos, onnan került el Európába, majd hazánkba is. Szinte minden kaktuszgyűjtő gyűjteményében ott van, hiszen gondozása, nevelése nem igényel sok feladatot. Annál látványosabb, mikor nyaranta vöröseslila virágai a növény felső részén kör alakban elkezdenek kinyílni.

Szemölcskaktusz jellemzői

Ez a kaktusz nem nő magasra, mint az oszlopkaktusz vagy a fügekaktusz. A növényt sűrűn borítják a sárga és barna tüskék egyaránt. Családjába közel háromszáz fajta tartozik. Lehet gömb alakú, kisméretű, de oszlopszerűen magasba törő is. Eredeti élőhelyén – néhány fajtája – akár az egy méteres magasságot is elérheti.

Szemölcskaktuszok gondozása, nevelése, szaporítása

Ezeknek a kaktuszoknak a növekedési időszaka júniustól augusztusig tart. Ebben az időszakban több vizet igényelnek. De ilyenkor is érdemes két locsolás között megvárni, amíg kiszárad a földje. A locsolást úgy végezzük, hogy alulról, az alátétbe öntsünk éppen csak annyi vizet, amennyit felvesz. Ugyanis a pangó vizet nem kedveli. A vízben a gyökerei nem jutnak levegőhöz és berohadnak. Ebben a növekedési időszakban érdemes tápoldatozni is.

Kedveli a napfényt és a meleget, ezért ilyen helyre tegyük. Azonban figyeljünk arra, hogy minél kevesebb a tüskéje, annál kevésbé viseli el a napot, akkor inkább félárnyékos helyre kerüljön. Október közepétől – amikor a nyugalmi időszaka megkezdődik – hűvösebb helyre tegyük. A nyugalmi időszaka decembertől február közepéig tartó időszak. Ilyenkor nem kell locsolni, csak akkor kapjon vizet, ha már kicsit oldalra dől. Trágyázni sem kell ebben az időszakban. De fontos, hogy megfelelően hűvös – 10 °C-körüli – helyen tartsuk, különben a virágzása elmaradhat.

Kártevői

Ezt a kaktuszt elsősorban a pajzstetvek és a takácsatkák támadhatják meg. Az előbbiek a kaktuszok húsos szárán csoportosan szívogatnak. Az Actara 25 WG szer hatásos lehet a pajzstetvek ellen. A megtámadott kaktusz nehezen vagy gyengén fejlődik, szinte összeaszalódik, nem virágzik, akár el is száradhat, ha időben nem segítünk rajta. A takácsatkák ellen hatásos növényvédő szerek közül a Vertimec 1,8 EC.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom