Szukkulens

A szukkulens kifejezéssel a szárazságtűrő növényeket – így a pozsgásokat és a kaktusz féléket – szokták illetni. Ezek a növények ugyanis megvastagodott húsos törzsükben vagy a leveleikben lévő raktározó sejtekben található szövetekben tárolják a csapadékos időben felvett vizet. A sejtek nyálkaanyagai növelik azok víztartó képességét. Főleg száraz, sivatagi területeken előforduló növények, ahol akár hónapokig nincs csapadék. Ezekhez a szélsőséges időjárási viszonyokhoz alkalmazkodtak a növények megvastagodott, víz tárolására alkalmas növényi részeikkel. A kaktuszok levelei a párologtatás csökkentésére elcsökevényesedtek, tövisekké módosultak.

Annak függvényében, hogy hol tárolják el a vizet, az alábbi csoportokra oszthatók:

  • Törzs szukkulens:

Ezek a növények főleg a törzsükben raktározzák a csapadékot. Közéjük tartoznak az Amerikából származó kaktusz félék. Fajaik száma több ezer, mely növények változatos alakúak: száruk oszlop, henger, gömb vagy korong alakú és gyakran párnákat alkotva csoportosan növekednek. Ide tartoznak az Euphorbia-félék is.

  • Levélszukkulens:

Ezek a növények a leveleikben tárolják a vizet. Ide tartoznak az agavé- és az afrikai aloé félék, a varjúháj és a sanseveria is és egyéb pozsgás növények.

Szukkulens növények

A szukkulens jellegű növények számos vízraktározására és a hosszú ideig tartó szárazság, forróság túlélésére alkalmas más módosulással is alkalmazkodnak a környezetükhöz. A megvastagodott bőrszövet és sejtfal, a felületi viaszréteg, a vízraktározó alapszövet mind ezt segítik elő. Ugyanakkor nemcsak külsőleg, de emellett belső élettani folyamatok is biztosítják a feltételeket. Ilyenek a gázcsere, a párologtatás és a fotoszintézis is, melyeket másképp végeznek. Így ezek a fajok a rendkívül vízhiányos és meleg körülmények között is megélnek.

Szukkulenek gondozása, nevelése

Mielőtt ezeknek a szobanövényeknek a vásárlásába kezdünk, érdemes tudni, hogy lakásban vagy szabadban szeretnénk-e tartani. Ugyanis nem mindegyik való szobanövénynek.

Szobanövényeknek kiválóak az alábbiak:

  • majomfa
  • pompás szemölcsliliom
  • pozsafa
  • szanszeviéria (anyósnyelv)
  • szemölcskaktusz

Ezeknek a növényeknek a gondozásához elengedhetetlen a megfelelő talaj típus, a fényviszonyok és az öntözés.

Talaj: Ültetése kaktuszoknak való földkeverékbe kerüljön. (Ha a vásárolt növényünk talaja nyirkos a tápanyagdúsítás miatt, azt is ültessük át.) A diatomaföld is tökéletes nekik egy kis általános virágfölddel elvegyítve. Ugyanis ez a föld, gyorsan elnyeli a vizet és hamar kiszárad, ami tökéletes ezeknek a növényeknek.

Figyeljünk arra, hogy jó víz elvezetésű talajba kerüljön vagy megfelelő elvezető nyílású edénybe. A pangó vizet nem kedveli és a gyökere rothadásnak indul benne. Az edény alján legyen vízelvezető lyuk, ezen keresztül a gyökerei lélegezni is tudnak.

Fény: A napfényben tudják csak megtartani szép formájukat és színüket, így az elengedhetetlen számukra. Ott érzik jól magukat, ahol, minél több fény éri őket. Így ablakban tartva a déli oldalak ablakpárkányai tökéletesek számukra.

Öntözés: Leginkább túlöntözés hatására pusztulnak el. A szárazságot ugyanis sokkal jobban viselik, mint a túl locsolást. Akár néhány hétig is el vannak víz nélkül. Arra figyeljünk, hogy a növekedési időszakban hetente locsoljuk meg, de ilyenkor is csak akkor öntözzük újra, ha a földje már teljesen kiszáradt. Télen elegendő 3-4 hetente öntözni.

Tápoldatozni csak a növekedési időszakban – tavasszal, nyáron – szükséges havonta egyszer. Ehhez használjunk kaktusz tápot.

Azonban ezen növények tartása előtt érdemes az adott fajta igényeiről tájékozódni, akár már az üzletben a vásárlás előtt. Mert ugyan általánosságban megegyeznek az igényeik, de lehetnek eltérések az egyes fajok között.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom