Tüske nélküli kaktusz

A kaktuszok nagyon változatos növények és bár a tövisek jutnak eszünkbe róluk, de létezik tüske nélküli kaktusz is. Változatosságuk elsősorban az alakjukban mutatkozik meg, hiszen léteznek oszlop, henger, gömb vagy egészen lapos kaktuszok is. Vannak közöttük ehető termést hozó – melyeket számos helyen gyümölcseikért termesztenek is – és nem ehető gyümölcsűek is.

Tüske nélküli kaktusz fajták

Formája olyan, mint a római katolikus püspökök, illetve bíborosok süvege. Mexikóból származik és a csillagkaktusz nemzetség tagja. Rendkívül mutatós dísznövény, mely 4-5 éves korára hozza először – jellemzően sárga színű – virágait. Igen népszerű hazánkban is és nemcsak a kaktuszgyűjtők körében.

  • Hatiora

Formája alapján inkább egy korall bokorhoz hasonlítható növény, mely Brazíliából származik. Többszörösen elágazó szárakból áll. Tél végén, kora tavasszal hozza fényes sárga virágait. Nem szereti a túlságosan meleget, tűző napot.

  • Ripsalis

Hasonlatos a Hatiora kaktuszhoz, bár szokatlan megjelenésű. Elsősorban Dél-Amerikában őshonos, de Indiában is megtalálható. Felfüggesztve érdemes tartani, mivel számos elágazással rendelkező, élénkzöld színű, lekerekített alakú szárai így mutatnak igazán jól.

  • Epiphyllum

Vagy más néven erdei kaktusz, mely a trópusi és a szubtrópusi vidékeken őshonos. Sötétzöld színű, lapos vagy háromszög formájú, levél alakú szárai vannak. Rendkívül népszerű, melyet főleg a nagy méretű, változatos színű (fehér, narancs, lila, élénkvörös, vagy akár vegyes színű) virágainak köszönhet.

  • Pereskia

Mexikó északi részétől a Dél-Amerika trópusokig található száraz, meleg területeken őshonos. Nagy méretű növény, mely akár fa méretűre is növekszik. Szereti a meleg, napfényes helyeket, mérsékelt páratartalommal. Árnyékos helyen tartva nem érzi jól magát és ennek külső látható nyomai is lesznek.

  • Lophophora

Mexikó és az Egyesült Államok hegyvidéki területein őshonos. Gömb formájú, bársonyos felületű, mely több összeolvadt és duzzadt konvex szegmensből áll. Nyáron kis méretű virágot is hoz, mely a fehértől a piros színig bármilyen színű lehet. A szórt fényű, meleg helyeket kedveli.

Legismertebb tüske nélküli kaktuszok

A Karácsonyi kaktusz és a Húsvéti kaktusz. Az előbbi novembertől virágzik, az utóbbi márciustól.

Mindkettő igen gazdag színvilágban elérhető. Gondozásuk is hasonló, nem túl sok vizet igényelnek, de leginkább túlöntözéssel vagy kiszárítással lehet elpusztítani. Szeretik a meleg, világos helyeket, de a tűző napfény megperzselheti a leveleiket, ettől óvni kell őket. A leveleikben – melyek nem tartalmaznak tüskét – képesek tárolni a nedvességet. 

Tüske nélküli kaktuszok nevelése, gondozása

Általánosságban elmondható róluk, hogy a laza, jó vízelvezetésű talaj kedvez a fejlődésüknek. Öntözni mérsékelten szabad, pangó víz ne álljon alatta és ügyeljünk rá, hogy ne öntözzük túl, mert az a növény pusztulásához vezethet. A meleg napfényes helyeket kedvelik. Télen hűvös helyen legfeljebb + 10 ° C hőmérsékleten érdemes tartani.

Azonban érdemes tartásuk előtt a megfelelő növényre vonatkozó gondozási tanácsoknak utánanézni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaktuszf%C3%A9l%C3%A9k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom